Mesdagfonds: uitkopen bedrijven duur en weinig effectvol

Uitkopen van bedrijven is kostbaar en heeft weinig effect. Dat is een van de conclusies uit het stikstofrapport van het Mesdag Zuivelfonds.

Daarnaast zijn er veel maatregelen nodig voor een kleine daling van de depositie, geeft het Mesdagfonds verder aan. Al zou je van heel Nederland een gesloten natuurgebied maken, dan nog wordt in een kwart van de gebieden de stikstofnorm niet gehaald.


Met het stikstofinvoermodel valt volgens het Mestdagfonds te spelen: schoorsteenhoogte en warmte bepalen veel. Het is niet mogelijk een lijst uit te draaien van 'piekbelasters' op natuurgebieden. Verder had de bouwsector volgens de onderzoekers niet stil te worden gelegd als 'het kabinet zijn eigen rekenmodellen had gesnapt'.

Ingewikkeld beleid

De basis onder de kabinetsplannen klopt volgens het Mesdagfonds niet. Het gaat volgens de onderzoekers om kostbaar en extreem ingewikkeld beleid. Dat haalt bovendien weinig uit voor de natuur. De stikstofcrisis leidt al acht maanden tot grote schade voor ondernemingen.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer