Europese suikervoorraad daalt met bijna een kwart

De Europese Commissie verwacht dat de theoretische eindvoorraad van suiker in de Europese Unie het komend jaar daalt met 500.000 ton.

Europese+suikervoorraad+daalt+met+bijna+een+kwart
© DIRK HOL

Op basis van alle beschikbare informatie over suikeropbrengsten in de verschillende lidstaten heeft de Europese Commissie de beginvoorraad op 1 oktober 2019 berekend op 1,9 miljoen ton. Voor dit seizoen is de verwachting dat de suikeropbrengst in alle lidstaten van de Europese Unie uitkomt op 17,4 miljoen ton.

Voor het afzetseizoen 2019-2020 is in totaal 21,9 miljoen ton suiker beschikbaar. Hierbij wordt naast de beginvoorraad en de totale oogst ook de verwachte invoer van 2,6 miljoen ton opgeteld. Bij de berekening gaat de Europese Commissie uit van een eigen gebruik van 17,3 miljoen ton en 3,2 miljoen ton export.

Theoretische voorraad

Uiteindelijk resulteert dat alles in een theoretische eindvoorraad van 1,4 miljoen ton op 30 september 2020. Deze voorraad staat in de Europese Unie gelijk aan slechts 4,2 weken consumptie en is ongeveer een kwart lager dan vorig jaar.

Op de wereldmarkt gaat analysebureau ISO uit van een suikervoorraad van 89 miljoen ton. Dat is ruim 6 miljoen ton minder dan het voorgaande jaar en met een verbruik van 177 miljoen ton op jaarbasis goed voor meer dan 26 weken consumptie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer