Suiker+uit+bieten+is+duurzamer+dan+rietsuiker
Nieuws
© Dirk Hol

Suiker uit bieten is duurzamer dan rietsuiker

Bij de productie van Nederlandse bietsuiker komen aanzienlijk minder CO2 en fijnstof vrij dan bij de productie van rietsuiker.

Ook is er voor bietsuiker veel minder land nodig en is het waterverbruik aanzienlijk lager. Dat blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd door adviesbureau Blonk Consultants. Het onderzoek is beoordeeld door drie onafhankelijke partijen.

Fabrikanten die suiker als ingrediënt verwerken en consumenten die suiker eten, kunnen dit duurzamer doen door Nederlandse bietsuiker in plaats van rietsuiker te gebruiken. Suiker Unie heeft dit onderzoek laten uitvoeren om objectief vast te stellen hoe bietsuiker scoort ten opzichte van rietsuiker op de meest relevante aspecten.

Effecten

Blonk Consultants onderzocht de effecten op klimaatverandering, fijnstof, landgebruik en waterverbruik van bietsuiker uit Nederland en rietsuiker uit Brazilië en India. Daarbij is rekening gehouden met de effecten van de productie van elektriciteit als bijproduct, maar ook met de gevolgen van 'pre-harvest burning', het voor de oogst verbranden van biomassa om het oogsten van suikerriet minder arbeidsintensief te maken.

Het effect op klimaatverandering van rietsuiker uit Brazilië is vier keer hoger dan bietsuiker en uit India 37 procent hoger, blijkt uit het onderzoek. Voor de productie van suiker is er in Brazilië 50 procent meer land nodig in vergelijking met bietsuiker. In India is dit bijna twee keer zoveel. Landgebruik wordt uitgedrukt in vierkante meters benodigd voor de productie van 1 kilo suiker.

Voor de productie van suiker is er in Nederland en Brazilië weinig water nodig: 2 liter per kilo suiker in het geval van bietsuiker en 40 liter voor rietsuiker in Brazilië. Dit komt vooral door irrigatie van suikerrietteelt.

Financieel

Voor Suiker Unie is er nog een andere reden om voor bietsuiker te kiezen: bietsuiker levert financieel meer op dan rietsuiker. Daarom is de toewijzing voor 2020 verhoogd naar 105 procent, zodat Suiker Unie meer suiker uit bieten kan maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  70 %
Meer weer