Suiker+Unie+kiest+Bioextrax+als+winnaar+met+beste+innovatie
Nieuws
© Dirk Hol

Suiker Unie kiest Bioextrax als winnaar met beste innovatie

Suiker Unie heeft Bioextrax als winnaar gekozen van haar challenge in de categorie 'groene chemie' tijdens de Sustainable Industry Challenge 2020.

Economic Board Groningen hield deze internationale wedstrijd voor groene oplossingen in de chemie- en energiesector. Vorige week was de finale in Groningen. Suiker Unie was een van de 'challenge owners'.

Suiker Unie had als opdracht uitgeschreven: bedenk technologieën om suiker te verwaarden tot duurzame kunststoffen. De start-up Bioextrax heeft een technologie bedacht voor de duurzame productie en winning van PHA, een biobased plastic. Voor deze afbreekbare plastics is geen olie nodig.

Enthousiast

Suiker Unie heeft Bioextrax gekozen uit zeven potentiële samenwerkingspartners en is erg enthousiast over de kwaliteit van hun inzendingen. Met vijf van de zeven beginnende bedrijven gaat Suiker Unie dan ook de mogelijkheden onderzoeken voor gezamenlijke innovatie.

Overall heeft een onafhankelijke vakjury het Duitse CFK Recycling gekozen als winnaar van de Sustainable Industry Challenge 2020. CFK Recycling bedacht een technologie om koolstofvezels te recyclen. De scale-up wint 100.000 euro om de innovatie uit te werken.

Waardevolle contacten

De Sustainable Industry Challenge 2020 kende meer dan tweehonderd inzendingen. Veertig innovatieve bedrijven uit dertien landen hebben aan de tweedaagse finale in Groningen deelgenomen. Zij maakten kennis met partijen waarmee ze mogelijk kunnen samenwerken.

Olaf van Baal van Suiker Unie: 'We hebben veel interessante partijen kunnen spreken om onze suiker verder te valoriseren in de groene chemie. Dit heeft veel waardevolle contacten opgeleverd. De kwaliteit was verrassend hoog. We gaan hier zeker een vervolg aan geven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
Meer weer