NVWA+onderzoekt+illegale+export+dierlijke+eiwitten
Nieuws
© Dirk Hol

NVWA onderzoekt illegale export dierlijke eiwitten

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) doet onderzoek naar mogelijk illegale export van verwerkte dierlijke eiwitten die afkomstig zijn van herkauwers. Er zijn twee woningen en drie bedrijfspanden in verschillende delen van Nederland doorzocht.

De NVWA-IOD heeft op deze plekken onder meer administratie in beslag genomen. Daarnaast is er beslag gelegd op 4,3 miljoen euro aan banktegoeden en onroerend goed van de hoofdverdachte. Er is nog geen verdachte aangehouden. Door uit voorzorg beslag te leggen op het vermogen, wil de NVWA voorkomen dat verdachten het geld kunnen wegsluizen.

Verwerkte dierlijke eiwitten worden verkregen uit dierlijke bijproducten die niet voor menselijke consumptie worden gebruikt. De NVWA vermeldt in een toelichting dat vervaardiging, vervoer, verhandeling, gebruik en export daarvan aan strenge regels gebonden zijn, om de verspreiding BSE en soortgelijke ziektes tegen te gaan. Voor verwerkte dierlijke eiwitten afkomstig van herkauwers, zoals runderen, schapen en geiten, gelden extra strenge regels.

Schijnconstructies

Volgens de NVWA hebben de verdachten vermoedelijk schijnconstructies opgezet en officiële documenten vervalst om die regels te omzeilen. Daardoor leek het op papier alsof de van herkauwers afkomstige verwerkte dierlijke eiwitten legaal naar een land in de Europese Unie werden vervoerd.

In werkelijkheid werden de partijen illegaal geëxporteerd naar landen buiten Europa. Dit is onder meer verboden omdat er zo geen controle is op de terugkeer naar Europa van de verwerkte dierlijke eiwitten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer