Coronavirus+hindert+Nederlandse+export+naar+China
Achtergrond
© Anton Dingemanse

Coronavirus hindert Nederlandse export naar China

De uitbraak van het coronavirus en de genomen maatregelen in China hebben gevolgen voor de Nederlandse export. De sierteelt merkt al een afzetdaling. Andere sectoren proeven onzekerheid.

De problemen ontstaan door een combinatie van factoren. Op 25 januari vierden de Chinezen hun nieuwjaarsfeest. Dat feest zorgt jaarlijks voor een volksverhuizing. Veel Chinezen reizen daarvoor naar het platteland waar ze zijn opgegroeid. Na het Chinese nieuwjaar zijn veel werknemers niet teruggekeerd naar hun woon- en werkplaats, omdat zij reisbeperkingen kregen opgelegd. Het verlof is met een week verlengd, maar daarmee is de situatie niet hersteld.

Het gevolg is dat de vervoerders in China niet op volle capaciteit werken. Er zijn te weinig chauffeurs, vrachtauto's of vliegtuigen beschikbaar. Volle containers blijven in de haven staan en er worden soms geen vergunningen voor vervoer afgegeven. Evofenedex, de ondernemersvereniging voor handel en logistiek, stelt vast dat de handel en logistiek daardoor onder druk staan en constateert dat de kosten van transport zullen toenemen.

Steden op slot

De sierteeltsector merkt de gevolgen al. De exportwaarde van bloemen naar China laat over januari een krimp zien van 27 procent. Dat blijkt uit de statistieken van Floridata, het bureau dat de exportcijfers bijhoudt. Sierteelthandelskoepel VGB wijst in het maandbericht het coronavirus aan als oorzaak. De handel verloopt volgens VGB zeer moeizaam, maar de impact beperkt zich nog tot China, Hongkong en Macau. Naar andere Aziatische landen stijgt de sierteeltexport nog.

FrieslandCampina en Agrifirm hebben medewerkers een reisverbod van en naar China opgelegd. In de afzet hebben zowel het zuivelconcern als de veevoerleverancier nog geen effecten gemerkt. Uit de zuivelnoteringen blijkt echter een stagnatie wat een indicatie zou kunnen zijn van uitblijvende vraag. De export van vlees door Vion heeft er ook nog niet onder te lijden, maar een woordvoerder omschrijft de handel als stroef en onzeker. 'Met name de logistiek zit in een heleboel steden op slot.'

De verspreiding van het coronavirus heeft ook invloed op de grondstoffenprijzen. De uitbraak van de nieuwe ziekte heeft de afgelopen maand gezorgd voor druk op diverse grondstoffenmarkten. De angst dat het coronavirus de Chinese economie voorlopig laat haperen, met gevolgen voor de economie in de rest van de wereld, zorgt voor negatief sentiment op de markt. Met name de prijs van sojabonen kwam hierdoor onder druk te staan.

Lagere vraag

De banken ING, Rabobank en ABN Amro hebben de economische gevolgen van het coronavirus ook op een rij gezet. Met betrekking tot de land- en tuinbouw en andere sectoren verwachten de banken een lagere exportvraag vanwege de lagere economische activiteit in de zwaarst getroffen gebieden.

De uitbraak van het coronavirus wordt vaak vergeleken met de SARS-uitbraak van 2002/2003 in China. Rabobank en ABN Amro verwachten dat de economische effecten nu waarschijnlijk groter zullen zijn dan toen. Want niet alleen is het aandeel van de Chinese economie in de wereld flink toegenomen, van 7,5 procent in 2003 naar nu meer dan 20 procent. China is daarnaast de afgelopen jaren uitgegroeid tot de zesde exportmarkt voor agrarische producten.

Het is onduidelijk hoelang de huidige situatie aanhoudt. Virusexperts hadden gerekend op een afvlakking van het aantal besmettingen, ten teken dat de uitbraak onder controle is, maar daar is nog geen sprake van.

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer