Eerste+Nederlander+besmet+met+MERS%2Dvirus
© www.groenehartvertellingen.nl

Eerste Nederlander besmet met MERS-virus

Een Nederlandse man is besmet met het gevaarlijke MERS-coronavirus. De man raakte tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië geïnfecteerd met het potentieel dodelijke virus.

Hij wordt momenteel verpleegd in het Medisch Centrum Haaglanden (Westeinde) in Den Haag. Zijn toestand is stabiel. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag gemeld.

Hoe een patiënt het virus precies oploopt, is nog niet helemaal duidelijk, geeft het RIVM aan. Het virus wordt ook gevonden bij kamelen en dromedarissen in het Midden-Oosten.

Overdracht

Experts vermoeden dat het virus voornamelijk door kamelen op mensen wordt overgedragen. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats en als het gebeurt, meestal binnen het ziekenhuis.

Een MERS-infectie, voluit het Middle East Respiratory Syndrome, kan ernstige luchtwegklachten veroorzaken. Er is sinds 2012 een uitbraak van het virus in het Midden-Oosten.

Spoedzitting

Wereldgezondheidsorganisatie WHO kwam gisteren in een spoedzitting bijeengekomen om te overleggen over het stijgend aantal gevallen van het dodelijke MERS-virus.

Al eerder is de ziekte vastgesteld bij patiënten in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten.

Volgens het RIVM waren dit reizigers die eveneens besmet zijn geraakt in het Midden-Oosten. Het is dus niet vreemd dat er nu ook een patiënt in Nederland is, aldus het instituut.

SARS

Het virus lijkt een variant van het 10 jaar geleden in Azië opgedoken Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). Dat betreft een ernstig acuut ademhalingssyndroom, een longontsteking.

De WHO heeft tot nu toe vijfhonderd patiënten in het Midden-Oosten geregistreerd. Begin mei waren 109 patiënten uit die regio overleden als gevolg van het MERS-virus.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer