BASF+boekt+omzet+van+6%2C16+miljard+euro
Nieuws
© Nieuwe Oogst

BASF boekt omzet van 6,16 miljard euro

De landbouwdivisie van BASF boekte over 2018 een omzet van 6,16 miljard euro. Dat is 8 procent meer dan in 2017. Het operationele resultaat van de divisie viel met 42 procent terug tot 591 miljoen euro.

De daling heeft volgens het Duitse chemieconcern twee belangrijke oorzaken: negatieve wisselkoerseffecten en de impact van de onderdelen die in augustus van Bayer zijn overgenomen. Dat zorgde voor integratiekosten, terwijl het verkoopseizoen van zaaizaden grotendeels achter de rug was.

BASF genereerde vorig jaar in totaal een omzet van 55,2 miljard euro. Dat betekent een stijging van 2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrijfsresultaat daalde van 7,6 miljard euro in 2017 naar 5,6 miljard euro vorig jaar. De daling is voornamelijk toe te schrijven aan het segment Chemie.

Handelsconflicten

In het algemeen was 2018 een jaar dat werd gekenmerkt door moeilijke mondiale ontwikkelingen en handelsconflicten. In de tweede helft van het jaar voelde BASF een economische vertraging in belangrijke markten. Vooral de vraag van Chinese klanten daalde aanzienlijk. Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China heeft hieraan bijgedragen.

In het lopende jaar verwacht BASF dat de wereldeconomie met 2,8 procent zal groeien, aanzienlijk langzamer dan in 2018 (3,2 procent). In de Europese Unie verwacht het bedrijf een zwakkere groei in zowel de binnenlandse vraag als de exportvraag vanuit derde landen.

Verenigde Staten

Anderzijds denkt BASF in de Verenigde Staten een solide groei te kunnen realiseren. De economische groei in China zal waarschijnlijk blijven afnemen, maar blijft op een hoog niveau in vergelijking met andere economieën.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer