Friese+kerken+stimuleren+ontmoeting+boer%2Dburger
Nieuws
© Ida Hylkema

Friese kerken stimuleren ontmoeting boer-burger

Friese kerken willen de ontmoeting op gang brengen tussen boeren en burgers. De werkgroep Kerken & Landbouw van de gezamenlijke Friese kerken is hiervoor samen met Solidair Friesland het project Boer-Burger-Maatschappij gestart.

Hoe kunnen boeren en burgers samen zorgen voor een gezonde toekomst voor agrarische ondernemers en voor alle leven op aarde? Daarover wil de werkgroep graag een dialoog op locatie op gang brengen.
Bijvoorbeeld in de vorm van keukentafelgesprekken of bedrijfsbezoeken. ‘Er is geestelijke en sociale nood onder boeren, die willen we onder de aandacht brengen bij de kerken’, zegt voorzitter Douwe Hiemstra van de werkgroep. ‘Het is belangrijk dat de kerk vanuit het pastoraat en diaconaat aandacht besteedt aan duurzaamheid en sociale aspecten.’

Aarde

Het project werd vrijdag 7 februari afgetrapt met een symposium in Nijega met als titel ‘De aarde verbindt’. Eén van de sprekers was Ron van den Hout, bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Hij haalde de encycliek Laudato si’ aan waarin paus Franciscus 'alle mensen van goede wil' oproept om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen.
‘We zullen de problemen samen moeten oppakken en niet bij anderen neerleggen’, zei de bisschop.

Hij pleitte niet alleen voor een omslag naar een meer kleinschalige en duurzame landbouw, maar ook naar een kleinschaliger bedrijfsleven. ‘Bedrijvigheid dicht bij de mensen maakt hen meer verantwoordelijk. De consument kan de portemonnee laten spreken en eenvoudiger gaan leven. Het probleem is de welvaart. De eerste levensbehoeften voeding, woning en kleding zijn een vanzelfsprekendheid geworden, waardoor de impulsen voor een eenvoudiger levensstijl ontbreken.’

Grondbezitter

De kerk heeft volgens Van den Hout een rol als consument, maar ook als grondbezitter. ‘Over die rol moeten we meer gaan nadenken.’ Ook classispredikant Wim Beekman zag een rol voor de kerk weggelegd als verpachter. In Reduzum krijgen enkele boeren al een vergoeding van de kerk voor het agrarisch natuurbeheer dat ze op hun pachtgrond uitvoeren, maar in de praktijk blijkt dit nog niet zo gemakkelijk te realiseren te zijn.

Beekman ziet daarnaast een taak weggelegd voor gemeenteleden die op bezoek gaan bij boeren in het dorp en met hen in gesprek gaan. ‘Ik hoop dat we elkaar als boeren en kerken en dorpsgemeenschappen kunnen vinden.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer