Verhagen%3A+%27Rutte+moet+naar+Brussel+om+stikstofprobleem%27
Nieuws
© DIRK HOL

Verhagen: 'Rutte moet naar Brussel om stikstofprobleem'

Minister-president Mark Rutte moet naar Brussel om het stikstofprobleem op te lossen. Hij kan ruimte vragen om de toewijzing van de Natura 2000-gebieden aan te passen. Dat stelt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, de belangenorganisatie van de bouwsector.

Verhagen deed deze uitspraak tijdens een interview op Radio 1. Daarin gaf hij onder meer zijn visie op de stikstofproblematiek. Verhagen vindt dat Rutte in Brussel om ruimte moet vragen om aanpassingen te doen. Volgens de voormalig minister is Europa bereid te luisteren, mits daar iets tegenover staat. 'Nederland kan zijn veto uitspreken over de Europese begroting. Gebruik dat. Je kunt daar wat voor terugvragen.'

Verhagen reageerde ook op het stikstofplan van GroenLinks. 'Het positieve is dat zij met een totaal pakket komen. Daar hoop ik bij het kabinet ook op. Maar we wachten al negen maanden op een structurele oplossing.'

Portemonnee

Verder vindt de voorman van de bouwondernemers dat het kabinet de voorstellen van het Landbouw Collectief moet overnemen.. 'Dan reduceer je de stikstof met 15 procent.' Ook moet het kabinet ruimhartig de portemonnee trekken als boeren willen worden uitgekocht. Die uitkoopregeling moet daarom niet van een maximum bedrag worden voorzien, zodat iedereen die wil, gebruik kan maken van de regeling. Daarnaast moet meer geld worden uitgetrokken voor natuurherstel.

De boodschap die Verhagen het kabinet wil meegeven is dat zij vooral tot inhoudelijke oplossingen moeten komen en niet naar politieke oplossingen moeten blijven zoeken. 'Daar is politieke moed nodig. Soms moet je over je eigen schaduw springen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer