Stikstofregels+remmen+verduurzaming+pluimveebedrijf
Achtergrond
© Peter van Houweling

Stikstofregels remmen verduurzaming pluimveebedrijf

Pluimveehouders Sjef en Hanneke de Baar in Den Bommel willen onder meer investeren in duurzaamheid, maar de stikstofregels maken dat niet gemakkelijk. Ze bespraken dit punt met gedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD) van Zuid-Holland, die onlangs een bezoek aan het pluimveebedrijf bracht.

De Baars hebben twee stallen met een capaciteit van 48.000 legkippen. Ook heeft de familie een nieuwe stal op een kilometer afstand voor 40.000 legkippen. Daar zijn in november voor het eerst dieren in gekomen. De kippen hebben er 30 procent meer ruimte dan in de oudere stallen en het stalsysteem heeft de laagst haalbare ammoniakemissie.

De pluimveehouders willen investeren in duurzaamheid, meer leefruimte, minder emissie, groei van regionale afzet en uitbreiding van het aantal hennen. Een volgende stap zou aanpassing zijn van de oudste stal met een grotere overdekte uitloop, maar de stikstofregels maken dat volgens hen lastig.

Koppeling

Een van de problemen bij intern salderen was de koppeling met de pluimveerechten, zegt Hanneke de Baar. Die koppeling is nu geschrapt. Maar er zijn nog wel zorgen. Een daarvan is dat een kleine verschuiving van het emissiepunt al meteen een toename oplevert in de depositie van het bedrijf op het Krammer-Volkerak. Dit maakt meebewegen met toekomstige ontwikkelingen lastig.

Je moet ergens op kunnen bouwen, op je vergunningen en op het aantal pluimveerechten

Hanneke de Baar, pluimveehouder in Den Bommel

De Baar legt uit dat groei van het bedrijf niet betekent dat er meer kippen in Nederland komen. Bij de groei van haar bedrijf krimpt het aantal kippen elders. Dat betekent dat oude stallen worden vervangen door nieuwe, met een emissiereductie van 50 tot 80 procent.

Zekerheden

Volgens de pluimveehouder is er met de huidige onzekerheden amper ontwikkeling mogelijk. 'Je moet ergens op kunnen bouwen, op je vergunningen en op het aantal pluimveerechten. De bank wil zekerheden. Die wil pluimveerechten en vergunningen zien. Maar wat kun je nog als de overheid streept in vergunningen en rechten?'

De Baar zegt dat grote industriegebieden rondom Goeree-Overflakkee veel meer stikstof uitstoten dan de landbouw. Toch komt volgens de provincie 54 procent van de depositie op het Krammer-Volkerak uit de landbouw en slechts 8 procent uit de industrie. 'Dat voelt niet goed', zei de pluimveehouder tegen VVD'er Jeannette Baljeu, tijdens het bedrijfsbezoek. Baljeu liet daarop weten dat ze vindt dat dit gevoel terecht is en dat er breder moet worden gekeken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer