2018+was+uitdagend+jaar+voor+agrarisch+vastgoed
Nieuws
© NVM

2018 was uitdagend jaar voor agrarisch vastgoed

De druk op de rendementen in de glastuinbouw, varkenshouderij en melkveehouderij hebben een negatief effect op de agrarische vastgoedmarkt. Dat meldt de NVM op basis van het eigen jaarrapport 2018 'Vastgoedmarkt in beeld'.

'Het zit niet mee in de agrarische vastgoedmarkt', zegt voorzitter Ard Klijsen van de NVM Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed. Het aantal transacties in de glastuinbouw, varkenshouderij en melkveehouderij staat onder druk. De grondmarktprijs bleef op peil. Akkerbouwgrond steeg in prijs in 2018, waar de prijs van grasland juist daalde.

Rooskleuriger is de markt voor landelijke woningen. Daar steeg de gemiddelde prijs per woning van 433.000 euro in 2017 naar 470.000 euro in 2018. Wel daalt ook daar het aantal transacties, blijkt uit het jaarrapport 2018 'Vastgoedmarkt in beeld' van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM).

Glastuinbouw

Het aantal te koop staande glastuinbouwbedrijven steeg van 49 in 2017 naar 59 in 2018. Het aantal verkochte glastuinbouwbedrijven daalde ligt in 2018 ten opzichte van een jaar eerder. Dat werd gedreven door lagere rendementen van glastuinbouwbedrijven.

De clustering in de voornaamste glastuinbouwgebieden zet mede door overheidsbeleid en de inzet van fondsen om de sector verder te moderniseren en verduurzamen door. 'Solitair gelegen locaties zijn moeilijker verkoopbaar', weet Klijsen.

Het aantal transacties van complete melkveebedrijven daalde als gevolg van het lage rendement in de sector. Bij melkveebedrijven worden vaak grond, vastgoed en fosfaatrechten separaat verkocht, signaleert hij. 'Dit werd veroorzaakt door de hoge investeringen in fosfaatrechten. Het geld kan maar één keer worden uitgegeven.'

Sanering varkenshouderij

Het aantal transacties in de varkenshouderij bleef in 2018 nagenoeg gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Echter de prijs van een gemiddelde varkenshouderij daalde met 10 procent. De sector wordt gesaneerd en verder verduurzaamd. Varkenshouders zullen moeten kiezen: stoppen, consolideren of doorgaan, zegt Klijsen. 'Dit is geen eenvoudige opgave, maar het zal de sector sterker maken voor de toekomst.'

De prijs voor agrarische grond bleef op peil - met een gemiddelde prijs van 59.200 euro per hectare - maar verschillen regionaal flink. Akkerbouwgrond steeg in 2018 naar gemiddeld 66.600 euro per hectare. De vraag kwam uit de sector zelf, maar ook vanuit de overheid en beleggers. De prijs van grasland daalde naar 54.800 euro per hectare in 2018, omdat melkveehouders investeerden in fosfaatrechten.

Landelijke woningen

Het aantal transacties van landelijke woningen daalde in 2018. Dat komt vooral door minder transacties in de wat lagere prijscategorieën, terwijl in het hogere segment het aantal transacties toenam. Het aantal in aanbod staande landelijke woningen is in 2018 afgenomen. De markt voor landelijk wonen blijft krap.

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer