Energiebehoefte melkvee stijgt, update VEM-systeem nodig

De huidige melkgevende en droogstaande koeien hebben veel meer energie nodig dan 45 jaar geleden. Dat blijkt uit een experiment met Holstein-Friesian-koeien in klimaatrespiratiecellen. Het onderzoek is in 2018 uitgevoerd door Wageningen Livestock Research.

Energiebehoefte+melkvee+stijgt%2C+update+VEM%2Dsysteem+nodig
© Ida Hylkema

In 1975 werd de basis gelegd voor het VEM-systeem, waarmee nog steeds wordt gewerkt. Maar lacterende koeien hebben tegenwoordig gemiddeld 16 procent meer metaboliseerbare energie (ME) nodig voor onderhoud en droge koeien vragen zelfs 26 procent meer energie voor onderhoud.

Dat komt omdat koeien in de afgelopen decennia meer melk zijn gaan geven. Het aandeel aan verteringsorganen per kilo lichaamsgewicht is toegenomen en ook de bloedstroom is toegenomen. De energiebehoefte van melkvee voor onderhoudsprocessen is daardoor sinds 1975 flink gestegen.

Lichaamsreserves

De resultaten van dit experiment, gecombineerd met literatuurdata, laten verder zien dat de omzetting van ME in lichaamsreserves waarschijnlijk minder efficiënt verloopt in de droogstand dan tijdens de lactatie. Onderzoekers stellen dat de omzettingsefficiëntie afhangt van enerzijds de ME-bron in het voer (vet, zetmeel of eiwit) en anderzijds van het type lichaamsweefsel dat wordt aangezet (vet of eiwit).

Volgens de onderzoekers is een update van het VEM-systeem noodzakelijk. De resultaten van deze proef zullen dan ook in vervolgonderzoek worden gecombineerd met resultaten van andere recent uitgevoerde klimaatrespiratieproeven om te komen tot een geactualiseerd systeem.

Financiering

Het onderzoek wordt gefinancierd door ZuivelNL en de Topsector Agri&Food. Uitkomsten worden geïmplementeerd in de CVB-tabellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer