Rika 73 gaat voor dertiende lactatie en 200.000 liter

Superblij zijn familie Meijer uit Witteveen en verzorger Wilco te Grotenhuis met koe Rika 73. Met haar zeventien jaar is ze net afgekalfd en gaat ze haar dertiende lactatie in. 'Ik ben ongelofelijk trots dat een koe op dit bedrijf zo'n prestatie neerzet', glundert Bouke Meijer.

'Ik vind het onvoorstelbaar. We doen ons best om koeien weer drachtig te krijgen', vertelt Meijer. 'Dat is ook een teken van duurzaamheid, want we proberen de veestapel langer mee te laten gaan op het bedrijf.'

De koe heeft volgens hem de juiste eigenschappen om oud te worden. 'Rika 73 zit goed in elkaar. Ze heeft een goed bruikbaar uier, benen die goed worden gebruikt en een frame wat lang mee gaat.'

Nakomelingen

Er staan inmiddels meerdere nakomelingen van Rika 73 in de stal bij familie Meijer. Omdat drachtig worden op deze hoge leeftijd wat lastig bleek, insemineerde de familie de koe met Belgisch blauw-sperma. 'We hebben het eerst met zwart-bont geprobeerd en dat lukte niet. Belgisch blauw geeft een grotere kans op drachtigheid.'

De koe heeft inmiddels ruim 160.000 liter melk gegeven. 'Rika 73 heeft bij onze verzorger Wilco een speciale plek in zijn hart. Samen met de dierenarts hebben beide ervoor gezorgd dat we staan waar we nu staan.'

Drachtig

Niemand weet hoe lang de koe nog mee gaat, maar de familie gaat voor een hele lactatie om de koe daarna nog een keer drachtig te krijgen. Of de koe dan ook de 200.000 liter haalt? 'Dat weten we nog niet, maar ze krijgt de kans', verzekert Meijer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer