We+zijn+koploper+en+daar+zijn+we+trots+op
Column
© Dirk Hol

We zijn koploper en daar zijn we trots op

Met de publicatie van de exportlandbouwcijfers kregen we er weer een nieuw woord bij: exportschaamte. Ik weiger eraan mee te doen.

Landbouwminister Carola Schouten is trots op onze cijfers. Ik ben trots op het wereldwijde vertrouwen in de kwaliteit en voedselveiligheid van onze producten. Die vinden samen met onze kennis en onze landbouwgerelateerde machines mondiaal gretig aftrek.

We leveren een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde voedselvraag én onze eigen economie. Met 600.000 werkenden in de sector zijn we goed voor bijna 55 procent van het Nederlandse goederenhandelsoverschot. Daar is de sector terecht trots op.

We zijn koploper met onze innovatieve producten, productiestandaarden, kennis en expertise. Zo dragen we internationaal bij aan klimaatdoelstellingen en verbeterd dierenwelzijn. Een voorbeeld voor andere landen.

Ik ben trots op het wereldwijde vertrouwen in de kwaliteit en voedselveiligheid van onze producten

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

De minister wijst er terecht op dat onze productie hand in hand gaat met een aanzienlijke verduurzaming. Nederland heeft de mond vol van globalisering. Vervolgens doen we net of het klimaat ophoudt na Limburg of Groningen. Dat is hier ons straatje schoonvegen en de verantwoordelijkheid in het buitenland leggen waar de productiestandaarden veel lager liggen, zowel op het gebied van milieu als dierenwelzijn.

We innoveren continu om ons aan te passen aan de eisen van de maatschappij en overheid. Met resultaat. Het gaat niet om de tweede of tiende exporteur te zijn. Het gaat om een breed scala aan familiebedrijven die een eerlijke boterham verdienen: van extensief en biologisch tot hoogproductief, van groene gewassen tot gezonde dieren, van groot naar klein en multifunctioneel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer