Nederlandse uienexport op recordschema

Het eerste half jaar van het afzetseizoen 2019-2020 sluit de Nederlandse uiensector af met een exportvolume van 715.000 ton. Dat is nu al 4 procent meer dan in het recordjaar 2017-2018.

Nederlandse+uienexport+op+recordschema
© Fotografie Twan Wiermans

In een bericht op de eigen website meldt Holland Onion Association (HOA), de koepelorganisatie voor Nederlandse handelsbedrijven, dat de uienexport zich volledig heeft hersteld na het rampzalige oogstseizoen van 2018. Toen kwam de totale uienproductie uit op 900.000 ton. Dit jaar oogstten Nederlandse uientelers volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zo'n 1,5 miljoen ton uien.

Het herstel van de uienexport wordt gekenmerkt door de afzet in de week kort voor de afgelopen feestdagen. Toen werd een weekrecord van bijna 40.000 ton uien gerealiseerd. Volgens HOA domineert Nederland opnieuw de wereldwijde ranglijsten van de uienhandel. Dit gaat onder meer ten koste van India, waar het aanbod klein is vanwege een tegenvallende oogst.

Opvallende verschuivingen

In de export-top 20 voor bestemmingen van Nederlandse uien hebben een aantal opvallende verschuivingen plaatsgevonden, constateert HOA. Onder meer Brazilië heeft al vroeg in het seizoen veel uien aangekocht vanwege oogstschade in eigen land en de omliggende landen in Zuid-Amerika. Uienexporteurs verwachten ook in het vervolg van dit afzetseizoen nog uien te kunnen verschepen naar deze bestemming.

Opmerkelijk noemt HOA de twaalfde positie voor Polen met een vervijfvoudiging van de afzet. Verder is het Nederlandse aandeel in de afzet met name toegenomen in Oost-Aziatische landen als Thailand en Maleisië. Dit is vooral een gevolg van de beperkte aanvoer vanuit India. Andere stijgers op de lijst met exportbestemmingen zijn onder meer Sri Lanka en Libië.

• Bekijk de marktprijzen van uien

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer