Ontwikkeling+Smart+Ziekzoeker+gaat+vier+jaar+door
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ontwikkeling Smart Ziekzoeker gaat vier jaar door

De ontwikkeling van de Smart Ziekzoeker voor virus- en Erwinia-zieke planten in pootaardappelen krijgt een verlenging van vier jaar.

Projectleider Jan Kamp van Wageningen University & Research is in 2015 begonnen met de ontwikkeling van de Smart Ziekzoeker. Hij hoopte in 2019 iets klaar te hebben voor de praktijk, maar dat is niet gelukt.

Tijdens de landelijke pootaardappeldag van Delphy in Emmeloord vertelde Kamp dat het vervolgproject Agros de Smart Ziekzoeker in de periode 2020-2023 verder gaat ontwikkelen. Trekkers van het project zijn Kubota/Kverneland, Agrointelli en BO Akkerbouw.

Deep learning

Het nieuwe project richt zich vooral op deep learning. Met deze techniek kan de software van een computer zieke en gezonde planten onderscheiden op basis van veel data (foto's). Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden van drone-opnames.

Volgens Kamps is het goed herkennen van zieke en gezonde planten het lastigste. Deep learning heeft data nodig van verschillende gewas-, grond- en weersomstandigheden.

Het plan is om in 2023 een werkend prototype te hebben ontwikkeld. Het moet gaan om een robuust systeem met hoge kwaliteit. De Smart Ziekzoeker moet de kwaliteit van een NAK-keurmeester benaderen.

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer