NAK+boekt+kleine+winst+dankzij+extra+onderzoek
Nieuws
© NAK

NAK boekt kleine winst dankzij extra onderzoek

De omzet van keuringsdienst NAK was afgelopen jaar groter dan begroot vanwege de extra onderzoeken die zijn uitgevoerd bij de nacontrole van pootgoed.

In de begroting ging de NAK nog uit van een verlies. Uiteindelijk echter is in de prognose voor het financiële jaar 2019 een winst gerealiseerd van 79.000 euro. Dit blijkt uit de toelichting die NAK-directeur Eric Casteleijn deze week gaf bij de financiële resultaten van de keuringsdienst.

Het extra onderzoekwerk is vooral het gevolg van de hoge virusdruk dit jaar in het pootgoed. Vanwege het grote aantal partijen dat in klasse is verlaagd, zijn relatief veel heronderzoeken uitgevoerd. Verder meldt Casteleijn dat ten opzichte van vorig jaar de kosten zijn gestegen met 2,5 procent.

Tarief stijgt 1 procent

Voor het keuren van zowel pootgoed als zaaizaad kondigt Casteleijn een tariefstijging aan van 1 procent. Hij wijst erop dat deze verhoging lager is dan de gangbare inflatiecorrectie. Voor 2020 verwacht NAK opnieuw een omzetstijging, daarbij uitgaande van een even grote nacontrole als dit jaar.

Casteleijn zegt te hopen dat de investeringen in een robuuster ICT-systeem onder meer resulteren in een kostenbesparing. Met een eigen vermogen van 11,9 miljoen euro en een solvabiliteit van 65 procent, noemt hij de financiële basis van NAK gezond.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer