Dier%26amp%3BRecht+start+petitie+tegen+bitten+en+zwepen+in+paardensport
Nieuws
© pixabay

Dier&Recht start petitie tegen bitten en zwepen in paardensport

Stichting Dier&Recht is een petitie gestart voor een verbod van bitten in de paardensport. Vooral bitten met een hefboomwerking worden door de stichting als zeer pijnlijk voor het paard gezien. Ook moeten zwepen en puntige sporen volgens de organisatie verboden worden.

De stichting is een petitie gestart, omdat het vindt dat het gebruik van bitten in de paardensport tot onnodig veel pijn en stress leidt. Zo zouden op internationale wedstijden pijnsignalen zichtbaar zijn. Ruiters oefenen volgens Dier&Recht grote kracht uit op de mond van het paard. Uit onderzoek zou blijken dat 83 procent van de wedstrijdpaarden littekens of verwondingen in de mond heeft.

Bitloos als alternatief

Volgens de stichting zijn er voldoende alternatieven om het paard geen pijn te doen. Een bitloos hoofdstel waarbij een brede zachte neusriem wordt gebruikt is een diervriendelijk alternatief en kan volgens de stichting zowel in de sport als door onervaren ruiters worden gebruikt.

Sarah Pesie van Dier&Recht: 'Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat paarden ernstig lijden onder bitten. Het wordt tijd dat de overheid en de ruiters hun verantwoordelijkheid nemen en een einde maken aan dit onnodige paardenleed. Ruiters moeten leren hoe ze de pijn herkennen en vooral ook om daar gehoor aan te geven.'

Verbod op zwepen

Naast een verbod op bitten pleit de stichting ook voor een verbod op onder meer smalle, snijdende neusriemen, hoofdstellen met een hefboomwerking, hulpteugels, verzwaarde hoefijzers, zwepen en puntige sporen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  30 %
 • Zaterdag
  14° / 11°
  50 %
 • Zondag
  14° / 9°
  50 %
Meer weer