Verkenning+West%2DFriese+huisvesting+arbeidsmigrant
Nieuws
© Michiel Elands

Verkenning West-Friese huisvesting arbeidsmigrant

De Westfriese Bedrijven Groep (WGB) onderzoekt de mogelijkheden voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten. Ook vanuit de land- en tuinbouw is de roep om extra woonruimte groot, weet voorzitter Arie Schouten van LTO Noord Westfriesland. Hij is nauw bij de plannen betrokken.

De WGB werkt momenteel een plan uit. Eerder deze maand werd daarvoor een werkbezoek gebracht aan het bedrijf Covebo in Zeewolde. 'Een opstelling, zoals we daar hebben gezien in een soort vakantieparkachtige setting, staat ons ook voor ogen.'

Een Polenhotel, zoals op Agriport A7, is vooral landschappelijk minder wenselijk, vindt het regionale bedrijfsleven. 'Sowieso zijn veel gemeenten terughoudend om woonruimte in te richten op bedrijventerrein. Dat hebben enkele tulpenbroeiers recent ervaren.'

Onveilig

Te ver van de faciliteiten in de dorpen en onvoldoende of onveilige ontsluiting voor ongemotoriseerd verkeer zijn daarvoor de motieven, weet Schouten. 'In Zeewolde worden de arbeidsmigranten in huisjes ondergebracht en is er een winkel op het complex zelf. Op zich neemt dat wel meer ruimte in dan één centraal gebouw, maar het is kwalitatief wel een mooiere oplossing.'

Het huisvestingsplan van de bedrijvengroep kan gemeenten helpen om nieuw passend beleid te maken. 'Sommige gemeenten zijn nu bezig om het bestaande beleid te evalueren. Wat we vooral belangrijk vinden, is dat de oplossingen en dusdanige schaalgrootte hebben dat er ook zeven dagen in de week toezichthouders kunnen worden aangesteld', zegt Schouten.

Goede koppeling

Verder pleit LTO Noord bij de evaluatie van het beleid om de '3 maands-regeling' overeind te houden, zodat de huisvesting van en bij de boeren ook na het oogstseizoen nog benut mag worden voor tijdelijke werknemers van collega's in andere sectoren. 'Tussen bollenkwekers en fruittelers, twee belangrijke sectoren in de regio, werkt die koppeling namelijk heel goed.' De bedoeling is dat de WGB het voorstel in maart afrondt. Daarna wordt het aan de West-Friese gemeenten aangeboden.

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer