Schone+Lucht+Akkoord+in+Nederweert
Nieuws
© niels de vries

Schone Lucht Akkoord in Nederweert

Wethouder Frank Voss van gemeente Nederweert heeft namens het college van burgemeester en wethouders het Schone Lucht Akkoord getekend in Utrecht. Nederweert is daarmee de enige gemeente in Limburg die dit heeft gedaan.

Het Schone Lucht Akkoord heeft als doel een betere volksgezondheid door verbetering van de luchtkwaliteit. De Rijksoverheid wil dat in 2030 minimaal 50 procent gezondheidswinst wordt gerealiseerd ten opzichte van 2016. Een samenwerking met provincies en gemeenten is hierbij nodig.

De maatregelen in het Schone Lucht Akkoord hebben betrekking op verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Volgens de gemeente Nederweert kent het akkoord geen ingrijpende maatregelen voor de land- en tuinbouw.

Meerwaarde

'Toch heeft meedoen meerwaarde voor onze gemeente', vertelt Voss. 'Door te ondertekenen, praten we mee in diverse overleggen.' De wethouder doelt onder andere op de pilot Landbouw, waarin maatregelen en mogelijke veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving worden voorbereid.

'Door aan tafel te zitten en vroegtijdig mee te denken over oplossingsrichtingen, kunnen we praktijkvoorbeelden inbrengen', vult Voss aan. Op het gebied van stikstof worden nog maatregelen ontwikkeld voor de land- en tuinbouw. Daarom is de inzet voor de sector in het Schone Lucht Akkoord terughoudend.

Binnen het akkoord is het de bedoeling te komen tot afspraken voor het gebruik van nieuwe technieken en kennisontwikkeling. Zo is vermindering van uitstoot op langere termijn mogelijk. 'Gezondheid is belangrijk. We willen dan ook graag meedenken over en meedoen met oplossingsrichtingen', aldus Voss. 'Het ondertekenen van het Schone Lucht Akkoord door de gemeente is weer een kleine stap in de goede richting.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer