LTO%3A+vergoeding+voor+boeren+die+warmteleiding+faciliteren
Interview
© Eneco en Visser Smit Hanab

LTO: vergoeding voor boeren die warmteleiding faciliteren

Boeren en tuinders tussen Rotterdam en Leiden krijgen te maken met de beoogde aanleg van een warmteleiding van Rotterdam naar de regio Leiden. Binnenkort zijn er voorlichtingsbijeenkomsten. Ronald Kramer, beleidsadviseur team West van LTO Noord, legt uit wat leden kunnen verwachten.

Wat gaat er gebeuren?

'Het Warmtebedrijf Rotterdam pakt het project Warmteleiding Rotterdam-Leiden weer op. LTO Noord heeft daarover in december een gesprek gehad met het Warmtebedrijf Rotterdam. Het is de bedoeling dat vanuit Europoort restwarmte naar de Leidse regio wordt getransporteerd via een 40 kilometer lange pijpleiding.'

Het tracé komt door het gebied van de LTO Noord-afdelingen Midden Zuid-Holland en Rijn- en Vlietland

Ronald Kramer, beleidsadviseur team West LTO Noord

Waarom is de warmteleiding nodig?

'De warmteleiding is onderdeel van een net van warmteleidingen vanuit Europoort naar steden en glastuinbouwgebieden ten noorden van Rotterdam. Het is een van de grootste energieprojecten van Nederland en cruciaal om van het aardgas af te komen en de uitstoot van CO2 te verminderen. Er zijn ook plannen voor een leiding naar Den Haag met een aftakking naar het Westland.'

Waar loopt het tracé van de beoogde warmteleiding Rotterdam-Leiden?

'Het beoogde tracé loopt vanaf Rotterdam eerst langs de Rotte en daarna door het weidegebied naar Leiden. Het komt door het gebied van twee afdelingen van LTO Noord: Midden Zuid-Holland en Rijn- en Vlietland.'

Heeft de sector voordeel of nadeel bij deze leiding?

'Voor de glastuinbouw kan de leiding kansen bieden om van het gas af te komen. Vooral in het eerste deel van het traject zit veel glastuinbouw. Voor de boeren die vooral in het tweede deel van het traject zitten, is het nog de vraag wat het voor hen betekent. De leiding zal door hun land gaan. Het is nog niet duidelijk of er gegraven of geboord wordt.'

Wat is de insteek van LTO Noord?

'Wij willen in elk geval dat de boeren door wiens land de warmteleiding gaat daar een goede vergoeding voor krijgen. Het is positief dat LTO Nederland en de Gasunie deze maand een principeakkoord hebben bereikt over vergoedingen en over de voorwaarden en de werkwijze bij het aanleggen van leidingen. Dat helpt bij de onderhandelingen.'

Wat kunnen leden in het gebied de komende tijd verwachten?

'Het Warmtebedrijf Rotterdam organiseert samen met de LTO-afdelingen Midden Zuid-Holland en Rijn- en Vlietland binnenkort voorlichtingsbijeenkomst voor boeren en tuinders. Het is belangrijk om die in de gaten te houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer