Aardperen+rooien+voor+babyvoeding
Nieuws
© Niels van der Boom

Aardperen rooien voor babyvoeding

Loonbedrijf Corné Vinke uit Luttelgeest is eind januari druk met de oogst van aardperen bij biologisch landbouwbedrijf Arenosa in Lelystad.

Al sinds eind jaren zeventig specialiseert het Flevolandse teelt- en verwerkingsbedrijf zich in deze vergeten groente. In Nederland groeit slechts een zeer klein areaal aardperen. De reden daarvoor weet Sam van Geffen wel, die het bedrijf samen met vader Jan runt.

'De opslag is het grootste probleem. Knolletjes die in de grond achterblijven, groeien in het voorjaar allemaal opnieuw uit. Het geoogste perceel blijft daarom lang braak liggen en wordt meerdere keren bewerkt. Vervolgens planten we in de zomer prei, voor oogst in het voorjaar van 2021.'


Over de opbrengst is de teler tevreden. In tegenstelling tot 2018 was beregenen afgelopen jaar niet nodig. Het 3 meter hoge gewas wortelt namelijk diep. De planten worden voor het rooien gehakseld. Van Geffen plant de aardpeerknolletjes net als aardappelen, in 75 centimeterruggen. Dat vergemakkelijkt de onkruidbestrijding. Verder kent de teelt nauwelijks input.

Lichte grond

Het rooien gebeurt in januari. Lichte grond is daarom een vereiste. Die in de voormalige visvijvers van Lelystad voldoet daaraan, het rooien gaat als een trein. Bijna de volledige productie wordt geëxporteerd.

Aardperen zijn vers te eten, laat Van Geffen weten. 'Maar het overgrote deel wordt geleverd voor de productie van babyvoeding.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  24° / 7°
  10 %
Meer weer