%27Hybride+aardappel+is+duurzaam+en+biedt+voedselzekerheid%27
Nieuws
© Twan Wiermans

'Hybride aardappel is duurzaam en biedt voedselzekerheid'

Hybrideaardappelveredeling kan bijdragen aan ecologische duurzaamheid en voedselzekerheid en biedt kansen voor de wereldmarkt, stelt het Rathenau Instituut. Om die kansen te benutten, is tijdige sturing noodzakelijk.

Zo moeten de sector en overheid blijven innoveren en investeren in kennisontwikkeling, meldt het instituut dat is gevestigd in Den Haag en onderzoek doet naar de maatschappelijke impact van nieuwe technologieën.

Stimulering overheid

Volgens het Rathenau Instituut moet de nieuwe technologie goed worden ingebed om te kunnen bijdragen aan maatschappelijke opgaven. De ontwikkeling van nieuwe rassen vraagt om een innovatieve markt. De overheid kan dit stimuleren met behulp van wet- en regelgeving, genenbanken en publieke kennisinstituten.

Daarnaast moeten marktpartijen gebruik blijven maken van een diversiteit aan genen, rassen en teeltsystemen. Om een koppositie te behouden, is het van belang dat overheid en sector samen blijven investeren in kennis als basis voor een nieuw verdienmodel in de aardappelketen, stelt directeur Melanie Peters van het instituut.

Snellere aanpassing

'Miljoenen mensen wereldwijd eten steeds vaker aardappelen. Wat betreft de aardappeloogst en op het gebied van duurzaamheid valt er een wereld te winnen. Die kansen worden alleen benut als overheid en bedrijven daar tijdig op inzetten', zegt Peters.

Door hybrideaardappelveredeling, een methode van Nederlandse bodem, kunnen rassen sneller worden aangepast. Aardappelrassen komen als zaadjes beschikbaar, die eenvoudiger te bewaren en te vervoeren zijn dan de gebruikelijke aardappelknollen. Volgens het instituut in Den Haag vormt de methode mogelijk een alternatief voor het genetisch aanpassen van gewassen.

Patent Solynta

Vorige week maakte veredelingsbedrijf Solynta in Wageningen bekend dat het een patent heeft gekregen op zijn productiemethode van hybride aardappelen uit zaad. De toekenning van het Amerikaanse patent stelt Solynta in staat om de productie van de hybride aardappel in licentie uit te geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer