Solynta+krijgt+patent+op+productie+hybrideaardappel+uit+zaad
Nieuws
© Niels de Vries

Solynta krijgt patent op productie hybrideaardappel uit zaad

Veredelingsbedrijf Solynta heeft een patent gekregen op zijn productiemethode van hybrideaardappelen uit zaad.

De toekenning van het Amerikaanse patent stelt Solynta in staat om de productie van de hybrideaardappel in licentie uit te geven. Volgens het veredelingsbedrijf in Wageningen heeft Hybrid True Potato Seed (HTPS) veel voordelen ten opzichte van de traditionele vermeerdering waarbij knollen als uitgangsmateriaal dienen.

'Boeren gebruiken maar 25 gram HTPS om een hectare aardappelen te kunnen telen, terwijl daar in de gangbare praktijk 2.500 kilo aardappelen voor nodig is', stelt het bedrijf. Elke plant kan per seizoen vijfduizend zaden produceren. Daarentegen ligt het aantal nieuwe aardappelen per plant op zo'n tien stuks. Solynta claimt dat met de zaadproductie ook de fytosanitaire veiligheid door de hele keten beter is gewaarborgd.

Eenvoudiger inkruisen

HTPS-veredeling heeft daarnaast het voordeel dat natuurlijke eigenschappen eenvoudiger zijn in te kruisen. Zo kan beter worden ingespeeld op droogte, plagen en ziekten. 'Telers hoeven dan minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en het gewas wordt duurzamer.'

Als ander positief punt van HTPS noemt de veredelaar een betere beschikbaarheid van voedsel. Solynta test al de eerste commerciële lijnen van HTPS in de markt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer