POV is gegoochel Varkens in Nood met cijfers zat

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is het cijfergegoochel van organisaties als Varkens in Nood zat. POV checkte met enkele deskundigen de berekeningen van Varkens in Nood. Die bevat volgens hen een aantal foute aannames.

POV+is+gegoochel+Varkens+in+Nood+met+cijfers+zat
© De Snuitgeverij

'Dit gegoochel met getallen en framing vertraagt verdere verduurzaming. Varkens in Nood kan ons beter daarin ondersteunen dan dit soort stemmingmakerij de wereld in helpen', twittert POV-voorzitter Linda Janssen deze week, in reactie op een rapport van Varkens in Nood. Daarin staat dat er in Nederland miljoenen varkens meer worden gefokt dan toegestaan.

• Lees ook: Felle twist over varkensaantallen

In het rapport gaat Varkens in Nood uit van het aantal zeugen. In werkelijkheid gaat het om stalplaatsen. De cijfers die varkenshouders opgeven aan het CBS betreffen het aantal dierplaatsen en die worden niet op ieder moment voor de volle 100 procent benut.

'Behoorlijke misser'

Ook het gemiddeld aantal biggen per zeug per jaar, waarmee Varkens in Nood rekent, weerlegt de POV. Op bedrijven zijn zeugenplaatsen in gebruik voor opfokzeugen, die voorlopig nog geen biggen werpen. De POV spreekt over een behoorlijke misser.

De producentenorganisatie zegt nog niet te hebben kunnen nagaan of de volledige 2,3 miljoen biggen daarmee kan worden verklaard.

Volgens Varkens in Nood kloppen ook de export- en importcijfers van biggen niet. Duitsland zou 1,1 miljoen varkens meer importeren uit Nederland, dan Nederland uitvoert naar Duitsland. De POV sluit uit dat varkens illegaal naar Duitsland worden afgezet.

• Lees ook: Varkens in Nood beticht varkenshouderij van fraude

Streng toezicht

Binnen het I&R-systeem worden alle transportbewegingen van varkens geregistreerd. Daarnaast noemt de POV exportkeuringen streng. Er wordt daar nauwgezet op toegezien door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 'Illegale dieren worden niet geaccepteerd door afnemers, je kunt daar nergens mee terecht', reageert de POV.

De POV weet op dit moment niet welke systematiek Duitsland hanteert voor de importtellingen. Het is volgens de organisatie algemeen bekend dat exportcijfers betrouwbaarder zijn dan importcijfers.

Gaten tussen statistieken

Robert Hoste, varkenseconoom bij Wageningen Economic Research, merkt op dat onder zijn Europese vakgenoten al jaren bekend is dat er in heel Europa gaten zitten tussen de verschillende statistieken. Dat heeft te maken met de manier waarop de gegevens worden verzameld.

Een jarenlang volgehouden fraude met miljoenen dieren, acht Hoste weinig voorstelbaar. Ook Cor Pierik van het CBS laat zich in gelijksoortige bewoordingen uit. Beiden noemen het te voorbarig om op voorhand uit te gaan van fraude.

Mede-auteur: Ilona Lesscher

• Klik op bijgesloten pdf voor complete rapport Varkens in Nood

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer