Agrarische export naar Duitsland daalt licht

Extreem weer heeft de productie van de Duitse agrarische sector de afgelopen twee jaar behoorlijk geraakt. De export van Nederlandse producten naar Duitsland heeft daar amper van geprofiteerd. De totale exportwaarde nam af.

Agrarische+export+naar+Duitsland+daalt+licht
© René Bouwmeester

In 2017 was er nachtvorstschade, hevige neerslag en wateroverlast. Vorig jaar veroorzaakte extreme droogte vooral in het noorden en oosten van Duitsland zeer lage graan- en ruwvoeropbrengsten. Met krappe voervoorraden en aanhoudend lage grondwaterstanden, is de agrarische sector het jaar begonnen. Dit wordt als een duidelijk signaal van klimaatverandering gezien.

De extreme droogte is er ook de oorzaak van dat de Duitse agrarische sector in het lopende boekjaar 2018-2019 de verbeterde winstgevendheid uit het voorgaande jaar niet kan voortzetten. In 2014, 2015 en 2016 boekte met name de Duitse melkveehouderij dramatische resultaten, waardoor het aantal melkveehouderijen versneld afnam.

Weinig profijtelijk

De Nederlandse agrarische sector heeft amper kunnen profiteren van de productieafname in Duitsland, blijkt uit cijfers van het CBS en Wageningen Economic Research. Van de totale Nederlandse export van landbouwgoederen, ter waarde van 90,3 miljard euro, gaat 22,8 miljard euro naar Duitsland.

Na een toename in de afgelopen drie jaar is de exportwaarde van landbouwgoederen naar Duitsland in 2018 afgenomen met 310 miljoen euro, een daling van 1,3 procent ten opzichte van het niveau van 2017.

Afname van export

Deze daling werd hoofdzakelijk veroorzaakt door een afname van de export in de categorieën zuivel en eieren, levende dieren en diverse verwerkte producten. De lagere exportwaarde bij levende dieren werd met name veroorzaakt door lagere prijzen van vleesvarkens en biggen bij de varkens. De daling van zuivel en eieren komt vooral door het lagere exportvolume van kaas.

Sierteeltproducten, fruit en groente werden wel meer geëxporteerd. Door de lage Duitse productie kwam op de Duitse markt ruimte voor Nederlandse appels. De export van sierteeltproducten naar Duitsland steeg met 4,5 procent.

Mede-auteur: René Bouwmeester

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer