Schouten pas tevreden als boer ook baat heeft bij exportrecord

Landbouwminister Carola Schouten licht op de Grüne Woche in Berlijn de agrarische exportcijfers 2019 toe. Ze blijkt pas tevreden als de boer ook baat heeft bij dit exportrecord, meldt Schouten nadat zij het Holland Paviljoen op de beurs heeft geopend.

Schouten+pas+tevreden+als+boer+ook+baat+heeft+bij+exportrecord
© © Messe Berlin GmbH

De export van land- en tuinbouwproducten heeft in 2019 opnieuw een record bereikt door volume- en waardegroei. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met Wageningen UR, in opdracht van het ministerie van LNV. Schouten reageert in een vraaggesprek op de beurs op de cijfers.

Verwacht u dat de Nederlandse export zijn hoogtepunt heeft bereikt?

'De export is geen doel op zich. Het is wel heel goed dat het gebeurt en we zijn er heel erg goed in. We zullen ook blijven exporteren.'

Wat merken boer en tuinder van de exporttoename?

'Ik ben pas echt tevreden als de boer en tuinder het zelf ook direct merken in hun portemonnee. Daar gaan we ook aan werken.'


Hoe doet u dat?

'We zijn bezig met een wetsvoorstel om de marktmacht van boeren en tuinders te vergroten. In dit wetsvoorstel komt te staan welke mogelijkheden zij hebben om gezamenlijk meer marktmacht te bereiken binnen de mogelijkheden van de ACM en Europa. Daarbij heb ik de Autoriteit Consument & Markt opdracht gegeven de margeverdeling in de keten op een rij te zetten.'

© © Messe Berlin GmbH

Staat exportrecord niet haaks op uw visie op kringlooplandbouw?

'Nee, dat denk ik niet. 75 procent van onze export gaat naar Europa. Als we het hebben over het sluiten van de kringloop, dan kijken we ook vooral naar Europa. Het is niet zo dat we de kringloop per se op een zo laag mogelijk niveau moeten sluiten.'

Wat verwacht u van de Green Deal?

'Ik maak me in Europa hard om er voor te zorgen dat de Green Deal niet belemmerend gaat werken voor het bereiken van een kringlooplandbouw. Sterker, het moet deze juist bevorderen. Denk aan het beter kunnen benutten van reststromen. Op dat terrein is nog veel meer mogelijk dan nu is toegestaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer