Subsidies+moeten+verhoging+stroomtaks+compenseren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Subsidies moeten verhoging stroomtaks compenseren

Glastuinbouw Nederland wil dat de overheid met klimaatsubsidies en SDE-subsidies glastuinders compenseert voor de sterke stijging van de stroomtaks in 2020.

Met dit geld moeten de ondernemers in de glastuinbouw de hogere rekening door de Opslag Duurzame Energie (ODE) kunnen betalen, zegt voorzitter Sjaak van der Tak van de glastuindersorganisatie. Daarnaast gaat Glastuinbouw Nederland in gesprek met energiebedrijven. De stroomtaks wordt via de energieleveranciers geïnd. Van der Tak: 'We willen dat ze de rekening niet in één keer bij de glastuinders neerleggen, maar spreiden over het jaar.'

De voorzitter zegt dat Glastuinbouw Nederland de overheid nogmaals duidelijk zal maken dat de hogere stroomtaks de klimaatverandering niet dient. De Tweede Kamer ging in december akkoord met de verhoging. De Eerste Kamer deed dat ook, maar bepaalde dat de lastenstijging voor glastuinders wel moest worden verminderd.

Stijging van 177 procent

De sterke stijging van de ODE treft glastuinders hard. Zij zitten veelal in de derde schijf van 50.000 tot 10 miljoen kilowattuur, waarvan het tarief in 2020 met 177 procent stijgt. Volgens berekeningen gaan glastuinders met een verbruik van 10 miljoen kilowattuur netstroom door de verhoging zo'n 140.000 euro meer betalen.

Uit onderzoek van de Rabobank is gebleken dat twee op de vijf siertelers onder glas ernstig in de problemen komen. Volgens de bank worden vooral de bedrijven getroffen die de afgelopen jaren stappen hebben gezet in de elektrificatie van de warmtevoorziening.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer