Zaaizaad+van+vezelvlas+met+verlaagde+kiemkracht+mag
Nieuws
© Han Reindsen

Zaaizaad van vezelvlas met verlaagde kiemkracht mag

De EU heeft derogatieverzoeken van België en Frankrijk toegekend voor het in het verkeer brengen van zaaizaad van vezelvlas met een verlaagde kiemkracht.

In Frankrijk mag tot 30 juni 2020 een hoeveelheid lijnzaad van 5.400 ton met een verlaagde kiemkracht van minimaal 85 procent (minimumnorm is 92 procent) in het verkeer worden gebracht. In België is dit 1.000 ton. Dit komt door een tekort aan zaaizaad met voldoende minimum kiemkracht.

Het betreft voor Frankrijk de rassen Alizée, Aramis, Arétha, Arkéa, Avian, Bolchoï, Christine, Cirrus, Damara, Dauréa, Drakkar, Eden, Elïxir, Evasïon, Evéa, Filéa, Idéo, Jade, Lisette, Magéa, Malika, Mélina, Nathalie, Novéa, Olga, Proméo, Toundra, Végéa, Vesta, Vivéa en WPB Félice.

Voor België betreft het de rassen Amina, Arétha, Calista, Damara, Malika en Vesta.

Certificering aanvragen

De Nederlandse bedrijven kunnen op deze derogatie leveren. Hiervoor hoeft niet vooraf toestemming te worden gevraagd. Er kan direct bij de NAK certificering worden aangevraagd met verlaagde kiemkracht.

Op het NAK-certificaat worden 'Derogatie kiemkracht' en de behaalde kiemkracht vermeld. Er wordt van uitgegaan dat naar België of Frankrijk wordt geleverd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer