Zaaizaad van vezelvlas met verlaagde kiemkracht mag

De EU heeft derogatieverzoeken van België en Frankrijk toegekend voor het in het verkeer brengen van zaaizaad van vezelvlas met een verlaagde kiemkracht.

Zaaizaad+van+vezelvlas+met+verlaagde+kiemkracht+mag
© Han Reindsen

In Frankrijk mag tot 30 juni 2020 een hoeveelheid lijnzaad van 5.400 ton met een verlaagde kiemkracht van minimaal 85 procent (minimumnorm is 92 procent) in het verkeer worden gebracht. In België is dit 1.000 ton. Dit komt door een tekort aan zaaizaad met voldoende minimum kiemkracht.

Het betreft voor Frankrijk de rassen Alizée, Aramis, Arétha, Arkéa, Avian, Bolchoï, Christine, Cirrus, Damara, Dauréa, Drakkar, Eden, Elïxir, Evasïon, Evéa, Filéa, Idéo, Jade, Lisette, Magéa, Malika, Mélina, Nathalie, Novéa, Olga, Proméo, Toundra, Végéa, Vesta, Vivéa en WPB Félice.

Voor België betreft het de rassen Amina, Arétha, Calista, Damara, Malika en Vesta.

Certificering aanvragen

De Nederlandse bedrijven kunnen op deze derogatie leveren. Hiervoor hoeft niet vooraf toestemming te worden gevraagd. Er kan direct bij de NAK certificering worden aangevraagd met verlaagde kiemkracht.

Op het NAK-certificaat worden 'Derogatie kiemkracht' en de behaalde kiemkracht vermeld. Er wordt van uitgegaan dat naar België of Frankrijk wordt geleverd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer