Markt niet klaar voor uitbreiding vlasareaal

Ketenorganisaties voor vlasvezel in Frankrijk, België en Nederland adviseren verwerkers om het te contracteren teeltareaal aan vlas niet uit te breiden.

Markt+niet+klaar+voor+uitbreiding+vlasareaal
© Nieuwe Oogst

Bij uitbreiding van het areaal vezelvlas zijn het Franse Cipalin, het Algemeen Belgische Vlasverbond en Vlas en Hennep.NL vooral bang voor verstoring van vraag en aanbod van vlas. Het gevolg kan zijn dat de voorraden bij afnemers oplopen en daardoor de prijzen onder druk komen te staan.

Een ander argument om vast te houden aan het huidige vlasareaal is de oogst- en verwerkingscapaciteit. Die zijn op dit moment toereikend en kunnen niet plotseling uitgebreid worden vanwege het gebruik van de specifieke machines. Een groter areaal kan volgens de organisaties leiden tot knelpunten bij de oogst en is vaak nadelig voor de kwaliteit van het vlas.

Oproep

De vlasorganisaties in de drie grootste productielanden doen hun oproep in een brief aan vlasverwerkers. Uitbreiding van het areaal zou een gevolg kunnen zijn van de lage graanprijzen en akkerbouwers die daarom zoeken naar alternatieven.

Het evenwicht tussen vraag en aanbod van vlasvezel was een van de onderwerpen die vorige week besproken zijn tijdens een congres van de internationale vlas- en henneporganisatie CELC in Madrid. David Kasse van BO Akkerbouw was daarbij aanwezig namens Vlas en Hennep.NL. Hij vertelt dat de stemming tijdens het congres positief was. Dat heeft alles te maken met het perspectief voor natuurvezels als vlas maar ook hennep als grondstof voor de textielindustrie.

China

'Het meeste vlasvezel wordt verwerkt in spinnerijen en weverijen in Azië, vooral in China', legt Kasse uit. 'Daar worden onder meer garens en linnen gemaakt, die vervolgens de hele wereld overgaan. De laatste jaren groeit de afzet naar India. In dat land scoort vlas goed vanwege het imago als betrouwbare grondstof uit Europa.'

Wel is de markt voor vlasvezel sterk afhankelijk van de Aziatische economie. Als de economie stagneert, zoals de laatste jaren, dan zullen afnemers eerder kiezen voor katoen als grondstof. 'Katoen is een goedkoper product. Ook de kosten voor het spinnen en weven zijn aanzienlijk lager', weet Kasse.

De Aziatische afnemers gaven in Madrid de Europese ketenorganisaties van vlas de boodschap mee om aandacht te houden voor de kwaliteit van vlas. De beste prijzen worden alleen betaald voor de hoogste kwaliteit. Voor partijen met kwaliteitsgebreken staan de prijzen onder druk. Volgens Kasse gaat het om zo'n 30 procent van het aanbod.

Beste percelen

De ketenorganisaties adviseren verwerkers daarom vlas te laten telen op percelen die daarvoor het beste geschikt zijn. 'Uitbouw van de markt is alleen mogelijk met een nog betere kwaliteit', stelt Kasse.

Om de afzetmarkt voor vlasvezel geleidelijk te verbreden is een internationale promotiecampagne gestart. De coördinatie daarvan is in handen van het CELC. Alle leden van de aangesloten organisaties stellen daarvoor collectief een bijdrage beschikbaar dat neerkomt op 30 euro per hectare vlas.

Overigens neemt naast textiel ook het gebruik van vlasvezels in technische toepassingen toe. Vlas dient hierbij onder meer als grondstof voor composietmaterialen en isolatie. Deze ontwikkeling geldt zeker ook voor hennepvezels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer