Onderzoek naar beheersing vezelvlasziekten

Het Europees onderzoeksproject Pathoflax wil ziekten in vezelvlas helpen beheersen. Het onderzoek is van groot belang voor Frankrijk en België.

Onderzoek+naar+beheersing+vezelvlasziekten
© Han Reindsen

Frankrijk en België zorgen voor 80 procent van de wereldwijde productie van vezelvlas. Omdat ziekten vaker voorkomen en tot aanzienlijke opbrengstverliezen kunnen leiden, gaan elf Franse en Belgische universiteiten, onderzoeksinstellingen, sectororganisaties en bedrijven op zoek naar oplossingen om ziekten in de vlasteelt te bestrijden.

In project Pathoflax brengen elf partners uit Frankrijk en België, waaronder Inagro, hun kennis samen. Ze zullen milieuvriendelijke strategieën ontwikkelen om pathogenen in vlas te bestrijden. Het project ontvangt daarvoor 1,4 miljoen euro steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor de Noord-Europese vezelvlassector. Dat gebied is wereldleider.

Schimmelziekten

Project Pathoflax is januari 2019 gestart en loopt vier jaar. Het project is het resultaat van een grensoverschrijdende samenwerking tussen vlastelers, bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Doel is om de vlasteelt te beschermen tegen de aantasting van schimmelziekten die een negatieve invloed hebben op de opbrengst en kwaliteit van het vezelvlas.

De focus ligt op de grondgebonden schimmel Verticillium dahliae, die verticiliumverwelking in vlas veroorzaakt. Die ziekte komt de laatste tien jaar meer voor. Ze veroorzaakt aanzienlijke opbrengstverliezen, waarvoor tot op heden geen effectieve oplossingen gevonden zijn.

Ziekteverwekker

De projectpartners zullen in de eerste plaats onderzoeken in welke omstandigheden de ziekteverwekker zich ontwikkelt. Ze zullen de verspreiding en diversiteit van de schimmel bepalen in Vlaanderen, Wallonië en Hauts-de-France. Daarnaast willen ze vlastelers in staat stellen om de schimmel beter op te sporen.

Bovendien moeten vlastelers de ziekte beter kunnen beheersen. Daarom willen de projectpartners milieuvriendelijke bestrijdingsstrategieën uittesten. Ze zullen ook zoeken naar tolerante rassen en aangepaste teelttechnieken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer