Vraag naar vezel en zaden van vlas neemt toe

De markt voor vlas is leeg. Telers kunnen vezels en zaden goed afzetten. Daarnaast is er specifiek vraag naar biologisch geteeld vlas. Van de Bilt Zaden en Vlas zoekt telers buiten het traditionele zuidwestelijk gebied.

Vraag+naar+vezel+en+zaden+van+vlas+neemt+toe
© Jorg Tönjes

De vlasteelt in het noordwesten van Europa beslaat een areaal van 135.000 hectare. Meer dan 90 procent daarvan staat in Frankrijk, een klein deel in België en het kleinste areaal, ongeveer 2.300 hectare, in Nederland. Nederland is voor het winnen van het zaad van belang.

Vlas is een gewas met meerdere doelen als het de markt betreft. De vermeerdering van zaad is een hoogwaardige markt. Lijnzaad heeft daarnaast bestemmingen in de voeding, de verfindustrie, cosmetica en andere, vaak kleine en specialistische markten.

Textiel

De vezel is grondstof van textiel. Korte vezels zijn bruikbaar als isolatiemateriaal of versterking van kunststof. De houtvezels uit vlas zijn bruikbaar als bodemstrooisel voor landbouwhuisdieren en kleine huisdieren of als grondstof voor de papierindustrie.

Volgens Patrick Verschueren van de buitendienst van Van de Bilt Zaden en Vlas is de markt voor vlasproducten leeg. Er is een continue vraag naar de vezel vanuit China. Vanwege de lage arbeidskosten verwerken de Aziatische landen alle vlas dat in Europa is geteeld. Er is dus vraag en volgens Verschueren is die vraag ook stabieler dan vroeger.

Minder kreuken

De kledingindustrie gebruikt linnen veel meer als basis, vaak vermengd met katoen. Het levert stoffen op die minder kreuken. In de kledingindustrie is vlas van modegevoelig naar een vast aandeel opgeschoven.

Voor de akkerbouw is vlas een gewas dat redelijk op tijd van de akker is. Het moet wel dauwroten in het veld, dus het houdt niet op met het plukken van het vlas, waarbij de zaden al wel worden binnengehaald. Na zaai in april staat het gewas 100 tot maximaal 120 dagen op het veld. In juli wordt het geplukt en na half september is het binnengehaald voor verdere verwerking.

Teeltsaldo

De kosten van de teelt liggen op ongeveer 2.500 euro per hectare. Gemiddeld zijn de opbrengsten 5.000 euro per hectare, waarmee het saldo op 2.000 tot 3.000 euro komt.

Vlas bestaat voor 40 procent uit vezel. De vezel zit aan de buitenkant van de plant. Tijdens het roten in het veld maken bacteriën het hout los van de vezel, zodat de verwerking gemakkelijk gaat. Ze vreten de pectine tussen hout en bastvezel op. Voor dat proces is een paar dagen bewolkt en vochtig weer het best.

Biologisch

Er is veel belangstelling voor biologische vlas. Voor het biozaad geeft Van de Bilt een garantieprijs van een euro per kilo. Zaadopbrengsten zijn seizoensafhankelijk en liggen grofweg tussen de 500 en 1.600 kilo per hectare.

Weer naar het Noorden
De verwerking van vlas concentreert zich in Zeeuws-Vlaanderen. Nu er geen toereikende voorraad vlasvezel en vlaszaad is, zoeken de verwerkers de teelt weer wat noordelijker. Daar werd van oorsprong ook altijd vlas geteeld, maar die teelt verdween, toen er magere jaren in het vlas kwamen. In de polder telen slechts enkele telers in de omgeving van Dronten en Zeewolde het gewas. De verwerkers zoeken nu weer actief uitbreiding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer