Fusie+leidt+tot+grootste+plantenkwekerij+van+Nederland
Nieuws
© Thierry Schut

Fusie leidt tot grootste plantenkwekerij van Nederland

Met de fusie van plantenkwekerijen Leo Ammerlaan, Van der Lugt en de Grow Group in Plantise is een van de grootste plantenkwekers van Nederland ontstaan. Plantise verbouwt jaarrond op 56 hectare kasoppervlak, verspreid over zeven locaties, biologische en reguliere groenten en sierteeltplanten.

De nieuwe combinatie, die dinsdag formeel werd bezegeld, zet jaarlijks ruim 75 miljoen euro om. Naast de Nederlandse vestigingen beschikt Plantise over deelnemingen in onder andere Hongarije, Frankrijk, Tunesië, Zuid-Afrika en de Filipijnen.

Volgens de betrokken opkweekbedrijven ontstaan door de fusie veel synergievoordelen en biedt het nieuwe bedrijf een breed pakket aan producten, een combinatie van bio en regulier. De krachtenbundeling stelt het bedrijf beter in staat in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de sector, zoals schaalvergroting en internationalisatie. Doordat Plantise een van de grootste spelers in Nederland is en het enige bedrijf met buitenlandse vestigingen, kan het internationaal meegroeien met zijn klanten, is de filosofie.

In 2017 aangekondigd

De voorgenomen fusie is al in 2017 aangekondigd. De drie fusiepartners hebben hun tijd genomen om Plantise in één keer goed in de markt te kunnen zetten. De naam Plantise is een combinatie van 'plants' en 'expertise'. Volgens algemeen directeur van Plantise, Ilone Ammerlaan, heeft de nieuwe onderneming een uitstekende uitgangspositie om enerzijds groei te realiseren en anderzijds bestaande klanten van betere producten en diensten te voorzien.

'De drie fusiepartners delen hun decennialange expertise van het opkweken van groenteplanten en sierteelt, waarbij Plantise vooral de biologische teelt en internationaal belangrijke groeimarkten vertegenwoordigt', legt Ammerlaan uit.

Sterke marktpositie

De algemeen directeur stelt dat Plantise door zijn sterke marktpositie meer kan investeren in de ontwikkeling van nieuwe product-marktcombinaties. 'Zo verwachten we nog meer groei in de biologische plantenteelt.' Daarnaast biedt de fusie volgens haar groeikansen voor de medewerkers die onderdeel worden van een nieuwe en veel grotere onderneming. 'De schaalgrootte van Plantise zorgt voor nieuwe uitdagende carrièremogelijkheden.'

De directie van Plantise wordt gevormd door vijf leden, afkomstig van de fusiepartners. Het hoofdkantoor van Plantise is gevestigd in Bleiswijk. De fusieorganisatie heeft 190 vaste medewerkers in dienst en 400 flexibele fte's.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer