Stijging+exportwaarde+agrifood+uit+EU+houdt+aan
Nieuws
© Anton Dingemanse

Stijging exportwaarde agrifood uit EU houdt aan

De export en import van agrifoodproducten uit de Europese Unie is in oktober door gestegen. De waarde van de export groeide tot 14,7 miljard euro. Dit is een stijging van 12 procent ten opzichte van oktober 2018. De importwaarden stegen tot 10,7 miljard euro, hetgeen een stijging betekent van 3,6 procent.

Deze stijgingen hebben bijgedragen aan een record maandelijks handelsoverschot in de agrofood van 4,0 miljard euro. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Oktober is traditioneel een van de maanden waarin de hoogste exportcijfers worden genoteerd.

China

De maandelijkse exportwaarden groeide het hardst naar China (+655 miljoen euro), Turkije (+108 miljoen euro en Rusland (+96 miljoen euro). Anderzijds werden dalingen geconstateerd in de uitvoer van de EU naar Hong Kong (-45 miljoen euro), Algerije (-43 miljoen euro) en Jordanië (-35 miljoen euro).

Grafiek van de export van agrifood uit de Europese Unie iin oktober 2019
Grafiek van de export van agrifood uit de Europese Unie iin oktober 2019 © Eurostat

De stijging werd vooral waargenomen bij de export van varkensvlees (+375 miljoen euro), tarwe (+ 171 miljoen euro), slachtafval (+85 miljoen euro) en melkpoeders (+ 64 miljoen euro). Producten die minder werden geëxporteerd zijn suiker (-43 miljoen euro), niet-eetbare producten (-30 miljoen euro), olijfolie (-19 miljoen euro) en etherische oliën (13 miljoen euro).

Invoer

Ook aan de invoerkant vielen enkele landen op. De waarde van de EU-invoer van landbouwproducten uit Oekraïne (+ 95 miljoen euro), Canada (68 miljoen euro) en Argentinië (58 miljoen euro) steeg. De waarde van de invoer uit Brazilië (- 60 miljoen euro), de VS (- 50 miljoen euro) en Zuid-Afrika (-48 miljoen euro) daalde echter.

Tot de hoogste stijgingen van de invoerwaarden behoorden oliehoudende zaden (andere dan sojabonen) (+ 154 miljoen euro), tropisch fruit (+108 miljoen euro) en plantaardige oliën (andere dan palm- en olijfolie) (+93 miljoen euro) .

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  19° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer