Probleemloos herstel exportmarkt Nederlandse uien

De export van Nederlandse uien verloopt in de eerste seizoenshelft van 2019-2020 voortvarend. In volume bereikt de verkoop naar het buitenland nu al een recordniveau.

Probleemloos+herstel+exportmarkt+Nederlandse+uien
© Wim van Vossen

Tot en met week 48 staat de exportcijfer al op ruim 590.000 ton Nederlandse uien. Dat is 80.000 ton meer dan vorig jaar in dezelfde periode en ook ongeveer 13.000 ton meer dan in het seizoen 2017-2018. Dit blijkt uit de cijfers van GroentenFruit Huis.

Na het beperkte aanbod van vorig teeltseizoen exporteerde Nederland zo'n 760.000 ton uien. Dit terwijl het normale jaarvolume de voorgaande jaren ruim boven de 1 miljoen ton uitkwam, met 1,15 miljoen ton in 2017-2018 en 1,07 miljoen ton in 2016-2017.

Vanuit de uiensector was er zorg over het herstel van de exportmarkt nu er dit jaar weer voldoende uien beschikbaar zijn. Echter de verkoop naar het buitenland verloopt voortvarend. Als dit tempo aanhoudt dan stevenen de Nederlandse uienexporteurs en handelsbedrijven af op een exportrecord.

Positieve start

Vooral Brazilië zorgde met de afname van 35.000 ton Nederlandse uien voor een positieve start van het exportseizoen. De verkoop naar landen in West-Afrika en dan met name Senegal kwam wat laat op stoom. Maar de volumes komen nu goed overeen met voorgaande jaren. Senegal blijft de belangrijkste afnemer met tot dusver een exportcijfer van 113.000 ton.

Omringende Europese landen lijken in het eerste deel van het afzetseizoen iets meer zelfvoorzienend. Wel kocht Polen tot dusver opmerkelijk veel uien vanuit Nederland. Wat verder opvalt is de kleine exportvolume naar Indonesië. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de grotere hoeveelheden uien die verscheept zijn naar Maleisië en Sri Lanka.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer