Gasunie+en+LTO+akkoord+over+leidingenvergoeding
Nieuws
© Koos van der Spek

Gasunie en LTO akkoord over leidingenvergoeding

Gasunie en LTO Nederland hebben een principeakkoord bereikt over de aanleg van aardgasleidingen door boerenland.

De organisaties hebben nieuwe afspraken gemaakt over de vergoedingen die landeigenaren en landgebruikers krijgen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de voorwaarden en de werkwijze bij het aanleggen van gasleidingen. Het principeakkoord wordt de komende tijd verder in detail uitgewerkt.

'Boeren en tuinders hebben recht op een nette schade- en meewerkvergoeding op het moment dat er leidingen door hun land worden aangelegd. Met dit principeakkoord spreken we ons vertrouwen in Gasunie uit – niet alleen in de vaststelling van tarieven, maar juist ook in de manier waarop we met elkaar omgaan bij de aanleg van leidingen', aldus Alfred Jansen, als bestuurder bij LTO Nederland verantwoordelijk voor het leidingendossier.

35 jaar

Nieuw in de afspraken is dat de zakelijk recht overeenkomst voortaan niet meer voor onbepaalde tijd maar voor een periode van 35 jaar geldt. 'De leden hebben aangegeven dit belangrijk te vinden', zegt Jansen. 'Veel leden vinden afspraken voor onbepaalde tijd onplezierig. Zij vinden dat de volgende generatie zelf afspraken moet kunnen maken. De bepaalde duur van 35 jaar past daar goed bij. Het is de eerste keer dat een belangenorganisatie zo'n overeenkomst sluit.'


Ook zijn afspraken gemaakt over eventueel commercieel medegebruik. Hiermee wordt bijvoorbeeld het plaatsen van een telefoonmast op een bouwwerk van de leidingbeheerder op het land van een boer bedoeld. Verder zijn er best practices rondom de bepaling van schade beschreven en zijn de tarieven voor 2019 vastgesteld.

Met dit principeakkoord spreken we ons vertrouwen in Gasunie uit

Alfred Jansen

Gasunie is ook content met de overeenkomst, stelt Joost Hooghiem van Gasunie. 'We merken dat boeren en tuinders graag bereid zijn om hun bijdrage te leveren aan de energietransitie. Met dit principeakkoord versimpelen we het proces en bieden we ondernemers de gunstige voorwaarden die ze verdienen.'

Samenwerking

Partijen zetten met het principeakkoord de lang bestaande samenwerking voort. Met de nieuwe afspraken willen ze duidelijkheid scheppen en wordt willekeur voorkomen. Ook worden verkeerde verwachtingen weggenomen. De tarieven zijn uitsluitend bedoeld voor de aardgasleidingen van Gasunie en nadrukkelijk niet bedoeld voor commerciële leidingbeheerders.

Voor commerciële beheerders gelden andere vergoedingen. Andere nutsbedrijven, zoals waterschappen en drinkwaterbedrijven kunnen bij LTO een verzoek indienen om de Gasunietarieven te gebruiken. Daarvoor dienen ze eerst de contractvoorwaarden door LTO te laten toetsen.

Tennet

De afspraken tussen LTO en de beheerder van elektriciteitsleidingen, Tennet, zijn eerder vastgelopen. Onder begeleiding van het ministerie van Economische Zaken worden nieuwe gesprekken gevoerd. Jansen: 'Onze leden zeggen dat de dienstverlening van Tennet moet verbeteren, anders is er geen vertrouwen om een nieuwe overeenkomst aan te gaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  19° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer