Groen+gas+uit+Twentse+mest
Nieuws
© Han Reindsen

Groen gas uit Twentse mest

Netbeheerders Cogas en Gasunie hebben een alternatief ontwikkeld voor traditionele energiebronnen als olie en aardgas. Het gaat om een openbaar en toegankelijk biogasnetwerk in Twente.

De eerste stap is de aanleg van een 7,5 kilometer lange biogasleiding van een varkenshouderijbedrijf in Fleringen naar Almelo.

Dat bedrijf beschikt al twaalf jaar over een biogasinstallatie. De warmte die wordt opgewekt gaat naar het eigen zeugenbedrijf, de stroom wordt aan het openbare net geleverd.

Ruim 2 miljoen

Momenteel is het bedrijf bezig de bestaande biogasinstallatie uit te breiden, zodat op jaarbasis 6 miljoen kubieke meter extra biogas kan worden worden geproduceerd.

Dit gas wordt geleverd aan het gasontvangstation De Pook in Almelo. Daar wordt een opwerkingsinstallatie gebouwd, die het biogas opwerkt naar groen gas. Het groene gas wordt dan opgenomen in het gastransportnetwerk van Cogas, waarna het geleverd wordt aan huishoudens en bedrijven.

Aanleg van biogasleiding en opwerkingsinstallatie kost 2,2 miljoen euro. Een deel is betaald door de provincie Overijssel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer