Een+op+drie+voedselinfecties+door+salmonella
Nieuws
© Twan Wiermans

Een op drie voedselinfecties door salmonella

Ongeveer een op de drie voedselinfecties die zich in 2018 in de Europese Unie voordeden, werd veroorzaakt door een salmonellabacterie. Dat is een van de conclusies uit het jaarlijkse rapport over trends en bronnen van zoönosen van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en en het Europees centrum voor ziektepreventie en -controle ECDC.

In 2018 rapporteerden de lidstaten van de Europese Unie 5.146 uitbraken van voedselinfecties waarbij 48.365 mensen ziek werden. Van de 1.581 uitbraken veroorzaakt door salmonella, werden er 67 procent gemeld door Slowakije, Polen en Spanje. De meeste uitbraken hingen samen met besmette eieren. Een infectie met salmonella werd in 2018 in totaal 91.857 maal gerapporteerd.

Westnijlvirus

Humane infecties door campylobacter werden 246.571 maal gerapporteerd. De sterkste toename deed zich voor in infecties door het westnijlvirus. Dat aantal liep op van 212 in 2017 naar 1.605 in 2018. Het virus besmette vooral veel mensen in Italië, Griekenland en Roemenië. In Italië en Hongarije kwam het virus ook vaker voor bij paarden.

Shiga toxin-producerende E. coli (STEC) zorgde in 2018 in de Europese Unie voor 8.161 gerapporteerde humane infecties. Dat was 37 procent meer dan in 2017. De toename hangt deels samen met verbeterde laboratoriumtechnieken waardoor de bacterie eenvoudiger is aan te tonen.

Ziekenhuisopname

Listeriabesmettingen kenden het hoogste aantal aandeel ziekenhuisopnames. In 97 procent was bij een dergelijke besmetting ziekenhuisopname nodig. Ook zijn er in 2018 in de Europese Unie 229 mensen als gevolg van een listeriabesmetting overleden. In totaal werden er vorig jaar 2.549 meldingen van listeria gedaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer