Stal schoner met dagontmesting

Hoewel de officiële metingen nog niet zijn afgerond, zorgt dagontmesting in de stal voor een substantieel beter stalklimaat. Dat concludeert Mark van den Eijnden van De Hoeve Innovatie uit een proef binnen het project Testfaciliteit Gezonde Varkensvleesketen.

Stal+schoner+met+dagontmesting
© ZLTO

De Hoeve Innovatie is de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling voor de stichting Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV). De varkenshouders die zijn aangesloten bij de KDV onderscheiden zich in de markt op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

KDV moet dit kunnen aantonen door metingen en via certificaten. Daarvoor is onafhankelijke monitoring nodig van onder andere de voersamenstelling, kwaliteit van het voer, waterkwaliteit, stalklimaat en mogelijke uitstoot van schadelijke stoffen, zoals ammoniak (NH3).

Realtime bemonstering

Binnen het project Testfaciliteit Gezonde Varkensvleesketen worden metingen verricht. 'We willen het stalklimaat monitoren en onderzoeken hoe we de water- en voerkwaliteit ter plekke, dus realtime, kunnen bemonsteren en analyseren', zegt Mark van den Eijnden, mededirecteur van De Hoeve Innovatie. 'Een ander belangrijk aspect van het project was het in kaart brengen van de gevolgen van dagontmesting op het stalklimaat.'

We zien dat er minder lever- en nieraandoeningen zijn

Bij enkele afdelingen met gespeende biggen is het systeem van dagontmesting vergeleken met een standaard mestopslag. Dit levert volgens Van den Eijnden enkele opvallende uitkomsten op. 'Het stalklimaat verbetert substantieel. Bij gespeende biggen ligt de ammoniakwaarde op 2 tot 3 ppm (parts per million) terwijl de norm op 15 ligt. En de CO2-waarde lag tussen zeven- en achthonderd bij een grenswaarde van 1500 ppm. Dus minder ammoniak in de stal betekent ook minder emissie. Het is beter voor de varkenshouder, de medewerker en de omgeving.'

Voordelen dagontmesting

Omdat de metingen minimaal een jaar aaneengesloten moeten plaatsvinden, kan Van den Eijnden nog geen officiële resultaten presenteren. Toch durft hij al te stellen dat dagontmesting ook veel voordelen heeft voor de varkens. 'Betere groei, betere voederconversie en minder antibiotica. Met onze proeven in het kader van de Stal van de Toekomst zijn we al meerdere jaren bezig om bij alle vier diercategorieën in de varkenssector dagontmesting te testen en te vergelijken met de gangbare systemen. We volgen de dieren op individueel niveau en bekijken ook de slachtbevindingen. We zien dat er minder lever- en nieraandoeningen zijn.'

Het zijn belangrijke proeven voor de varkenssector, volgens Van den Eijnden. 'Hiermee onderscheid je jezelf in de markt en dat is belangrijk voor de bedrijfseconomische kant. En voor de varkenshouder is het gewoon prettiger werken in de stal. Komende zomer hopen we meer tussentijdse resultaten te kunnen presenteren.'

Begin 2021 wordt het vervolgproject Stal van de Toekomst afgerond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer