Handhaving+OM+tegen+snelweg%2Dtrekkers+mislukte
Nieuws
© Johan Wissink

Handhaving OM tegen snelweg-trekkers mislukte

Het Openbaar Ministerie zegt te hebben gefaald door amper op te treden tegen tractoren op de snelweg toen de boerenprotesten afgelopen najaar tot een hoogtepunt kwamen. Toch overheerst trots omdat escalatie voorkomen is.

Handhaving op de snelweg had wel gemoeten, zegt verantwoordelijk officier van justitie Linda Bregman in het personeelsblad Opportuun van het Openbaar Ministerie. Maar dit bleek ondoenlijk, gezien de massaliteit van de boerenprotesten op 1, 16 en 30 oktober.

In aanloop naar de protesten besloten OM, politie en meerdere ministeries om het snelwegverbod voor trekkers te handhaven. ‘Dat is niet gelukt’, stelt de officier vast. Daarna werd eerst opgeschaald naar de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) en later zelfs naar de landelijke crisisstructuur van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Beheersing

Het OM wijt het mislukken van de handhaving op de weg aan de dreigende en intimiderende sfeer. 'Agenten waren niet opgewassen tegen de trekkers en moesten echt aan de kant.’ Ook was er veel alcohol in het spel, constateerden agenten ter plaatse.

De politie heeft gewoon heel verstandig gehandeld door te kiezen voor zoveel mogelijk veiligheid

Om die reden koos de top voor beheersing van de risico’s, boven de wens op verbaliserend op te treden. Die aanpak wierp vruchten af. ‘Met tienduizend demonstranten, rond de vijfduizend tractoren en een vaak grimmige sfeer hebben we uiteindelijk minder dan dertig verdachten aangehouden.’

Verstandig

‘Daar kun je van alles van vinden’, stelt Bregman. ‘Maar ik denk dat de politie gewoon heel verstandig heeft gehandeld. Zij heeft gekozen voor zoveel mogelijk veiligheid op de snelweg. Daar reden ook gewoon gezinnen en mensen op weg naar hun werk.’

Doordat tractoren (nog) geen kenteken hebben, bleek het bovendien extra lastig om boeren op de bon te slingeren. Bij het laatste boerenprotest, op 18 december, werden in het hele land ruim overigens wel honderd bekeuringen uitgedeeld.

Agractie is het niet eens met de lezing van Bregman over de boerenprotesten. Volgens deze belangengroep 'had de driehoek in Den Haag op 1 oktober hun zaakjes niet geregeld' en lieten ze 'tractoren gewoon doorrijden'. De acties verliepen volgens Agractie in een 'gemoedelijke sfeer' zonder aanhoudingen, overtredingen of alcoholgebruik, 'een enkel incident daargelaten'. Daarbij werden 'overal in het land colonnes tractoren door politieagenten van lokale korpsen rechtstreeks de snelweg op geleid, regelmatig uitgezwaaid door de plaatselijke burgemeester en wethouders'.

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer