Snelle+trekker+dit+najaar+APK%2Dplichtig
Nieuws
© Han Reindsen

Snelle trekker dit najaar APK-plichtig

Landbouwvoertuigen die 40 kilometer per uur of harder kunnen rijden, moeten vanaf dit najaar apk-gekeurd worden. Hiervoor worden alle landbouwvoertuigen geregistreerd bij de RDW.

Het is de bedoeling dat de nieuwe regels dit najaar van kracht worden. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. De ministerraad heeft ingestemd met een wijziging van de Wegenverkeerswet om dit mogelijk te maken.


De wetswijziging vindt plaats op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De inhoud van dit voorstel werd eind vorig jaar naar buiten gebracht.

Maximumsnelheid

De invoering van de apk-plicht wordt, na uitvoerig overleg tussen de sector en overheden, gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen. Die van 25 naar 40 kilometer per uur.

Dat geldt alleen als de constructie van deze voertuigen dat toelaat. Voor landbouwvoertuigen die harder willen rijden dan 25 kilometer per uur geldt, naast de registratieplicht, dat ze een kentekenplaat moeten hebben.

Europese afstemming

De wetswijziging volgt op Europese afspraken. In Europa is afgesproken dat snelle landbouwvoertuigen vanaf 20 mei 2018 apk-plichtig zijn. Nederland voldoet nog niet aan deze afspraak, omdat een eerder voorstel voor de invoering van de apk-plicht werd verworpen door de Tweede Kamer.

Nederland werd daarom in 2017 door de Europese Commissie in gebreke gesteld. Dat betekent dat het kabinet haast moest maken om een mogelijke boete te ontlopen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer