Binnen jaar T-shirt van tomatenresten in kledingkast

Binnen een jaar komt een T-shirt van tomatenreststromen op de markt. Dat meldt Willem Kemmers, projectleider Biobased van Greenport West-Holland.

Binnen+jaar+T%2Dshirt+van+tomatenresten+in+kledingkast
© Twan Wiermans

'Textiel wordt voor een belangrijk deel geproduceerd in lagelonenlanden. Dat levert zo'n lage kostprijs op dat er moeilijk mee te concurreren is. Maar voor bepaalde doelgroepen zal lokaal geproduceerd textiel van reststromen zeker een interessant product zijn', verwacht Kemmers.

Om die reden is een consortium bestaand uit Greenport West-Holland, BlueCity Lab, Maurice Wubben, Duijvestijn Tomaten en United Oceans gestart met de ontwikkeling van een tomatenshirt. De verwachting is dat voor Prinsjesdag 2020 het T-shirt kan worden gepresenteerd.

Betere bestemming

De projectleider wil aantonen dat met tuinbouwreststromen hoogwaardig textiel is te produceren. 'Tuinbouwreststromen belanden normaal op de composthoop. Dat is een goede bestemming, maar er kan zoveel meer met zulke restmaterialen. Daarom zijn we onlangs gestart met het digitale platform bioboost-platform.com: daarmee stimuleren we biobased initiatieven in de tuinbouw', stelt Kemmers.

Ook de papierindustrie is een mogelijke afnemer van reststromen uit de tuinbouwsector. Tomatenstengels bevatten veel vezels. Daardoor zijn ze geschikt voor de productie van papier en karton. Steeds meer drukkers bieden het aan. In 2016 won massiefkarton met Nederlandse tomatenstengels de Packaging Europe Sustainability Awards 2016.

Biobased Greenport West-Holland organiseert deze week project 'De week van tuinbouwreststromen en papier en textiel'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer