Platform+brengt+EU%2Dmarkt+tomaat+in+kaart
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Platform brengt EU-markt tomaat in kaart

De Europese Commissie (EC) heeft eind vorige week het vernieuwde marktobservatorium voor groente en fruit gelanceerd. 'De cijfers geven een globaal marktbeeld.'

Tijdens de officiële doop van het marktinstrument maakte Brussel duidelijk dat het hiermee groente- en fruitmarkten in de Europese Unie (EU) transparanter wil maken, een belofte die de EC al eerder heeft gedaan.

De marktinformatie betreft vooral tomaat en fruit. Het zogeheten dashboard dat onderdeel uitmaakt van het EU-marktinformatiesysteem toont prijzen, productiehoeveelheden en handelsvolumes.

Op de overzichtskaart van tomaat staan bijvoorbeeld de doorsnee EU-maandprijzen van dit jaar en vorig jaar. Deze worden vergeleken met de vijfjarige gemiddelden. Hetzelfde gebeurt met de tomatenprijzen van Spanje, Italië, Frankrijk en Nederland. Daarnaast biedt het dashboard de weekprijzen van het afgelopen jaar voor deze landen.

Jaarlijkste productiecijfers

De commissie biedt ook jaarlijkse productiecijfers voor tomaten, voor zowel de vers- als de industriële markt. Daarbij worden volumes voor de versmarkt getoond van Spanje, Italië, Frankrijk, Nederland en Griekenland. Europese importcijfers – onder andere uit Marokko – en exportgetallen naar de belangrijkste afzetlanden maken het dashboard compleet.

Op een ander deel van het observatorium zijn voor tomaten jaarlijkse arealen en productiecijfers van alle lidstaten te vinden. Daarnaast verschijnen er verslagen van de werkgroep Tomaten van de EC.

Appels

Voor appels biedt de commissie een soortgelijk dashboard. Deze concentreert zich vooral op de vier belangrijkste productielanden Polen, Italië, Frankrijk en Duitsland. Hierop worden ook voorraadcijfers gepubliceerd.

Het platform herbergt ook prijzen voor andere groenten en fruit. Er worden onder andere weekprijzen weergegeven van paprika (Nederlandse, Italiaanse en Spaanse), komkommers (Nederlandse, Spaanse, Franse en Poolse), bloemkool (Belgische, Spaanse, Franse en Italiaanse), peen (Nederlandse, Franse en Poolse), peren (Belgische, Italiaanse en Spaanse) en paddenstoelen (Nederlandse en Spaanse).

Maandprijzen voor veel groenten en fruit vormen eveneens onderdeel van het marktinformatiesysteem. Op het marktobservatorium voor groenten en fruit verschijnen met enige regelmaat marktanalyses en worden marktontwikkelingen geschetst op korte en middellange termijn. Volgens de commissie gaan experts regelmatig overleggen over de marktsituaties.

Grote lijnen

Het observatorium geeft een globaal marktbeeld, zegt marktdeskundige Wilco van den Berg van het GroentenFruit Huis, de koepelorganisatie voor handelaren in groenten en fruit. 'Het geeft goed de trends weer, de grote lijnen. Gebruikers kunnen erop zien hoe Nederland het doet ten opzichte van andere landen.'

Van den Berg merkt op dat een verklarend stuk, de uitleg waarom de markten zo in beweging zijn, ontbreekt op het platform.

Eind vorige week liet de commissie weten dat het marktobservatorium, te vinden op de site van de EC, in ontwikkeling is. Een deel van de marktinformatiesysteem was al in gebruik. Nieuwe onderdelen zijn bijvoorbeeld de weekprijzen. De EU kende al vergelijkbare marktobservatoria voor akkerbouwgewassen, suiker, vlees en melk. Binnenkort komt er een platform voor wijn bij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer