Bescheiden groei melkproductie houdt markt in balans

De groei van de melkproductie in de zuivel-exporterende regio's in de tweede helft van 2019 blijft bescheiden. Dat meldt Rabobank in de nieuwste zuivelupdate.

Bescheiden+groei+melkproductie+houdt+markt+in+balans
© Twan Wiermans

Mondiale zuivelmarkten zijn ook in het tweede kwartaal van 2019 redelijk goed in balans gebleven, blijkt uit de zuivelupdate. Mondiale prijzen voor basiszuivelproducten zijn op een relatief hoog niveau gebleven en melkprijzen in belangrijke zuivel-exporterende landen, zoals Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, bieden ruimte voor een gezonde marge. Europa is hierop vooralsnog een uitzondering.

Desondanks blijft de groei van de melkproductie in de tweede helft van 2019 bescheiden. Mondiale zuivelmarkten lijken hierdoor ook in de resterende maanden van 2019 goed in balans te blijven.

Onzekerheden

Naar beneden bijgestelde economische vooruitzichten, de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest en onzekerheden omtrent de brexit en andere geopolitieke ontwikkelingen, zoals handelsoorlogen, blijven factoren die uiteindelijk nadelige effecten kunnen hebben op mondiale zuivelmarkten alsook melkprijzen in Nederland.

Klaas Jan Osinga, analist bij LTO Nederland waarschuwde hier eerder deze week ook al voor tijdens een presentatie over de wereldmarkt tijdens het melkmarktobservatorium van de Europese Commissie.


Impact droogte

Vooruitkijkend naar de tweede helft van 2019 en het eerste kwartaal van 2020, verwacht Rabobank dat de gevolgen van de recente droogte en aanhoudende tekorten in bodemvocht nog steeds zichtbaar blijven, ondanks de recente regenval.

In de wintermaanden zullen ruwvoervoorraden in belangrijke melk producerende regio's in Noordwest-Europa beperkt zijn. Daarnaast wijzen de huidige marges en het sentiment onder melkveehouders ook niet op een sterke groei van de melkproductie de aankomende zes maanden. Hierdoor zullen de omstandigheden tijdens de start van het groeiseizoen wederom erg belangrijk zijn voor de groei van EU-melkproductie in 2020.

Stikstof

De zuivelupdate gaat niet in op de problematiek rond het Programma aanpak stikstof (PAS). daarvoor is er op het moment van schrijven nog veel onduidelijk over de beslissingen die de politiek gaat nemen. Toch zal ook de melkveehouderij volgens Rabobank rekening moeten houden met extra eisen omtrent de emissie van stikstof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer