'Bevolkingsgroei rivierengebied geen bedreiging'

De snelle bevolkingsgroei in het Gelderse rivierengebied hoeft geen bedreiging te zijn voor boeren in het gebied. Meer mensen in het gebied bieden juist kansen voor bijvoorbeeld recreatieve nevenactiviteiten op de boerderij.

%27Bevolkingsgroei+rivierengebied+geen+bedreiging%27
© Vidiphoto

Dat concludeert Rabobank in een Regioscan voor het Gelderse Rivierenland. Volgens de bank groeien zowel de bevolking als het aantal toeristen in deze regio sneller dan het landelijk gemiddelde. Analist Lambert van Horen ziet dat vooral als een kans, maar geeft tegelijkertijd ook aan dat lang niet elke boer recreatieve activiteiten als een bed and breakfast kan en wil opzetten.

Daarvoor hebben agrariërs in het gebied vaak te veel andere uitdagingen. Zo blijkt uit de Regioscan dat slechts 35 procent van de Gelderse boeren een opvolger heeft, tegenover 40 procent landelijk.

Fruitteeltbedrijven

Bovendien kent het Rivierenland een relatief groot aantal fruitteeltbedrijven. 'Die bieden enerzijds een redelijke stabiliteit, maar anderzijds weinig flexibiliteit', zegt Van Horen. 'Een appelboom zet je voor minstens tien tot vijftien jaar in de grond. Als de vraag naar een type appel af- of toeneemt, kun je je product niet snel aanpassen, want dat is kapitaalvernietiging.'

Van Horen stelt vast dat boeren in het rivierengebied in een 'unieke positie' verkeren. 'Er is in dit gebied weinig intensieve veehouderij, waardoor het enigszins gevrijwaard is van de problematiek rond stikstofuitstoot en dierenwelzijn. En de rivierkleibodem is erg vruchtbaar, waardoor bodemproblemen als verzilting hier minder spelen.'

Volledigheid is kracht

De aanwezigheid van zowel agrarische bedrijven als partijen uit de rest van de voedselketen zijn de kracht van het Rivierenland, zegt Walter van Dijk, directeur Food & Agri van Rabobank. 'Denk aan concerns als FrieslandCampina en belangrijke kennisinstellingen zoals Wageningen University & Research.'

Van Dijk ziet dat er in de regio al veel wordt samengewerkt, mede dankzij initiatieven als Greenport Gelderland en Food Valley. Maar er is ruimte voor verbetering. 'In Gelderland worden vooruitstrevende ideeën bedacht om de voedselproductie te verduurzamen, maar het blijkt lastig om de consument met die informatie te bereiken. Daar kunnen we nog stappen in zetten.'

Food Forward Track

Die stappen moeten onder meer voortkomen uit de Food Forward Track, een initiatief dat deze maand start. Daarbij brengt de bank lokale ondernemers en professionals uit de hele agrofoodketen samen om concrete oplossingen te bedenken voor regionale voedselvraagstukken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer