Rabobank: duurzaam bedrijf krijgt nog sprongfinanciering

De Rabobank is alleen nog bereid grote sprongfinancieringen te verstrekken aan tuinbouwbedrijven die duurzaam produceren. Dat meldt de bank in de Tuinbouw barometer.

Rabobank%3A+duurzaam+bedrijf+krijgt+nog+sprongfinanciering
© Berrie Klein Swormink

De financiële instelling deelt tuinbouwbedrijven qua duurzaamheid op in vier categorieën. Categorie A zijn de koplopers op dit gebied, categorie B is de grote middenmoot, categorie C de achterblijvers die nog wel voldoen aan wetgeving en categorie D zijn wat de Rabobank noemt onacceptabele bedrijven die niet voldoen aan wet- en regelgeving.

'Bij grote sprongfinancieringen zullen alleen bedrijven in categorie A en B worden gefaciliteerd', staat in de barometer. Bedrijven in deze categorie kunnen in geval van innovatieve, duurzame financieringen in aanmerking komen voor rentekortingen. Voorbeelden hiervan zijn de impactlening en de groenfinanciering.

Duurzame aanpassingen

Aan bedrijven in de C-categorie vraagt de bank in eerste instantie duurzame aanpassingen te doen aan de bedrijfsvoering. Als die daartoe niet bereid of in staat zijn, gaat de Rabobank ervan uit dat de bedrijfscontinuïteit op de lange termijn niet is gewaarborgd en daarmee ook de terugbetaling niet.

De Rabobank heeft voor glastuinbouwbedrijven al zo'n anderhalf jaar de categorie-indeling. Voor andere tuinbouwsectoren is deze indeling ingevoerd. De duurzaamheidseisen gelden naast de traditionele criteria voor financiering, zoals het bedrijfs- en marktperspectief en de financiële situatie (rentabiliteit, liquiditeit en solvabiliteit).

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer