FDF ziet af van bagger lozen bij Wetterskip

Farmers Defence Force voert dinsdagmiddag geen actie bij het waterschapskantoor in Leeuwarden. De actiegroep wilde bagger lozen bij Wetterskip Fryslân, voorafgaand aan de vergadering van het algemeen bestuur over de tariefverhogingen van de waterschapsbelasting.

FDF+ziet+af+van+bagger+lozen+bij+Wetterskip
© Tienke Wouda

In een app aan boeren schrijft melkveehouder Jitty van der Werf maandagavond dat het protest niet doorgaat. Dit is besloten na het overleg dat zij maandagmiddag had met politie en gemeente Leeuwarden. Volgens Van der Werf kan FDF op een korte termijn niet voldoen aan de voorwaarden die politie en gemeente stellen aan de actie. 'Onder deze voorwaarden kunnen wij niet een statement maken en hebben we besloten de actie niet door te laten gaan.'

Twee kiepers

Zo mogen de boeren 'maar' twee kiepers baggerspecie lozen op een aangewezen plek door de gemeente, op een parkeerplek bij het FEC. Bovendien liet de politie de melkveehouder uit Hitzum weten dat ze 'niet meer ging begeleiden maar begrenzen'. 'De grens is dus bereikt bij de politie en die gaan dus ook handhaven.'

Wanneer boeren toch besluiten te gaan, wil Farmers Defence Force niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk zijn voor de gevolgen, laat Van der Werf weten. Boeren kunnen de vergadering volgen in het WTC verderop, waar het Wetterskip volgens Van der Werf ruimte heeft geregeld.

Van der Werf sluit het appje af met het verzoek aan de boeren 'hun energie te bewaren voor de landelijke actie op 18 december'.

Het algemeen bestuur van het Wetterskip besluit dinsdagmiddag over de tariefverhoging. Naar de commisievergadering over dit onderwerp kwamen twee weken geleden ruim driehonderd boeren.

WTC

De vergadering over de begroting vindt dinsdagmiddag in het WTC plaats. Dit gebeurde na overleg met politie en gemeenten, stelt een woordvoerder van het Wetterskip. 'Wij willen de mensen netjes ontvangen. Dat staat voor ons voorp. In het WTC is meer ruimte. Ook uit veiligheidsoverwegingen is het beter.'

Het Wetterskip plaatste daarom onlangs betonblokken vlakbij de ingang van het waterschapskantoor. Hiermee hoopt het waterschap te voorkomen dat trekkers dichtbij de ingang komen. 'Vlakbij is een helofytenfilter, een waterzuivering. Daar willen wij liever geen trekkers in.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer