Tarief Scheldestromen vrijwel zeker omlaag

Volgens voorzitter Wim van Gorsel van ZLTO Oost Zuid-Beveland en bestuurder bij waterschap Scheldestromen, wordt het tarief van Zeeuwse waterschapsheffing ongebouwd in 2020 naar beneden bijgesteld.

Tarief+Scheldestromen+vrijwel+zeker+omlaag
© Archief

De categorie ongebouwd heeft in de algemene vergadering van waterschap Scheldestromen er alles aan gedaan om de stijging van de waterschapsheffing ongebouwd af te zwakken. Met succes. De wijziging staat volgende week woensdag in de begroting op de agenda van de commissie Bestuurlijke en Economische Zaken.

Het tarief zal in 2020 niet met 8 maar met 6,9 procent stijgen. Bovendien heeft het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen toegezegd de kostentoedeling komend jaar kritisch tegen het licht te houden. Op deze manier moet een evenwichtigere tariefstijging tussen de categorieën plaatsvinden.

Van Gorsel benadrukt dat de tariefaanpassing is bereikt door de inzet van de categorie ongebouwd, gesteund door de overige fracties. 'Het is altijd te weinig wat we voor elkaar hebben gekregen, maar gezien de huidige kostentoedeling was dit het maximale wat we eruit hebben kunnen halen. Door een beroep te doen op de reserves, kan de stijging beperkt blijven. Bovendien hebben we de toezegging van het dagelijks bestuurd dat de kostentoedeling zal worden herzien.'

Onaangenaam verrast

De fractie ongebouwd was dit najaar onaangenaam verrast door de tariefverhoging en eiste dat er nog eens kritisch naar gekeken werd. 'Onacceptabel', reageerde Van Gorsel tijdens de commissievergadering in november. 'Voor ongebouwd is er de afgelopen vijf jaar een stijging geweest van 30 procent. De komende vier jaar zou het tarief nog eens met 25 procent stijgen, terwijl in het bestuursprogramma is uitgegaan van een evenwichtige tariefstijging.'

De kostenstijging voor ongebouwd is grotendeels het gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad waarbij alleen het verharde deel van de wegen, en niet de onverharde delen als bermen en bermsloten, in de verhoogde heffing mag worden betrokken. Dit betreft 2,58 procent van de tariefstijging ongebouwd. Daarnaast is er een afname van de belastbare hectares ongebouwd door nieuwe bebouwing en meer natuur.

Van Gorsel verwacht dat de leden van de algemene vergadering akkoord gaan met het voorstel en dat het tarief naar beneden wordt bijgesteld. De tariefverhoging ongebouwd staat in veel waterschappen ter discussie. Weliswaar gaat het dan om verhogingen van 10 tot 15 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer