HDSR: meer geld voor boeren om bodemdaling te stoppen

Hoogheemraadschap De Stichtste Rijnlanden (HDSR) stelt meer geld beschikbaar voor boeren om tot initiatieven te komen die bodemdaling remmen.

HDSR%3A+meer+geld+voor+boeren+om+bodemdaling+te+stoppen
© Koen van Wijk

Dat blijkt uit de nieuwe begroting van HDSR die vandaag is gepubliceerd. Er is in 2020 200.000 euro extra beschikbaar voor boeren die maatregelen zoals onderwaterdrainage willen nemen.

Het waterschap gaat ook 850.000 euro extra uitgeven aan het monitoren van de waterkwaliteit. Dat geld komt ten goede aan een nieuw monitoringssysteem en aan het opzetten van 'citizen science': een samenwerking met inwoners, ondernemers en agrariërs om samen de kwaliteit van het water te meten.

Bestrijding exoten

Ook komt er 1,8 miljoen euro structureel extra beschikbaar voor het baggeren van sloten en rivieren, extra geld voor de bestrijding van exoten en het onderhouden van natuurvriendelijke oevers. Ook is er geld voor onderzoek naar mogelijkheden om waardevolle grondstoffen terug te winnen uit het afvalwater op onze rioolwaterzuiveringen.

Wat de maatregelen van HDSR betekenen voor de belastingen, wordt besloten tijdens de vergadering van het algemeen bestuur op 18 december. 'We willen het werk van het waterschap kostendekkend houden. En dat met een gelijkmatige, voorspelbare ontwikkeling van de waterschapsbelasting. Het streven is de jaarlijkse stijging van de belastingopbrengsten te beperken tot maximaal 4 procent', schrijft HDSR in een toelichting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer